counter on tumblr
 

2 - Kongsfjorden

10-07-2021

Vandaag was voor de meeste passagiers aan boord de eerste landing met zodiacs (kleine rubberbootjes met een flinke 40 pk 4-taktmotor) gepland. Voordat je aan boord mag moet je eerst een veiligheidsinstructie bijwonen. Tevens is er een verplichte instructie over hoe je om moet gaan met de gevaren van ijsberen. De expeditieleider had voor de mensen die deze instructie al eens hadden gevolgd iets moois in petto. Terwijl de nieuwe passagiers de instructies kregen ging de rest alvast met de zodiac op stap en na de instructie gingen ook de nieuwe passagiers aan boord van de zodiacs. Het weer was een beetje druilerig, maar de kolonies van onder andere Kortbekzeekoeten, Papegaaiduikers en Drieteenmeeuwen maakte alles goed.

Bij de tweede landing had iedereen de keuze om naar het dorpje Ny-Alesund te gaan, of naar een afgelegen plek waar kleinste jagers broeden. De Inezia-groep heeft zich hier gesplitst omdat Bob en Marc graag naar Ny-Alesund wilden en de rest van de groep naar de Kleinste Jagers. In Ny-Alesund was namelijk ook van alles te zien zoals Ivoormeeuw, Rosse Franjepoot, Paarse Strandloper, etc. Bob kwam dan ook terug met mooie foto’s van Ivoormeeuw.

De rest is op zoek gegaan naar Kleinste Jagers. Die werden snel gevonden en ze werkten zo goed mee dat iedereen wel beeldvullende plaatjes heeft kunnen schieten van zowel zittende als vliegende dieren. Daarnaast waren er ook nog enkele Alpensneeuwhoenders aanwezig, waarvan één zich erg mooi liet bekijken en fotograferen.

Na deze mooie landingen werden we als bonus nog getrakteerd op een rondje door een fjord met de naam Kongsfjorden. Dit bleek een zeer goed idee, want dit leverde nog een aantal leuke zeezoogdieren op. Het begon rustig aan met een Dwergvinvis, maar de paniek sloeg toe toen iemand vanaf het land een groep beluga’s meldde die we vanaf het schip niet konden vinden. Na enig heen en weer geren en rondvragen of iemand ze al had gezien kwam de verlossende schreeuw: BELUGA!!! Maar liefst 5 van deze bijzondere dieren lieten zich een tijdje bekijken naast het schip.

Inmiddels was het etenstijd en zat iedereen in de eetzaal toen er opeens een Bultrug werd gemeld via het omroepsysteem. We hebben een fantastische kapitein die van een aantal dingen erg blij wordt, te weten: ijs en zeezoogdieren. Het was dan ook de kapitein zelf die de Bultrug had gevonden en ervoor zorgde dat de eetzaal binnen no-time leegliep. Eenmaal op het dek aangekomen speelde zich een ongelofelijk spektakel af. De bultrug verscheen vlak naast het schip en dook ook meerdere malen onder, met alle oe’s en aa’s van dien. Bij elke diepe duik zie je eerst de rug hoog boven het water uit steken, gevolgd door de staart. De staart komt in een gracieuze boog langzaam uit het water, waarbij een waterval van de staart afklettert, om vervolgend langzaam en sierlijk onder water te verdwijnen. Dit alles speelde zich af met op de achtergrond een fantastische gletsjer.

Eenmaal terug in de eetzaal werd het eten geserveerd, waarna bij het dessert weer opschudding ontstond. Een aantal Baardrobben liet zich prachtig bekijken en fotograferen op een aantal ijsschotsen. Enkele dieren hadden een bijzonder rood gekleurde kop, zoals ook in de boekjes staat beschreven. Heel bijzonder om dat eens in het echt te zien en dan op zo’n korte afstand!

Inmiddels 2 Dwergvinvissen verder hebben we zojuist de Kongsfjorden verlaten en zijn we op weg naar het pakijs. Morgenochtend om 7 uur verwachten we daar te zijn, dus 6.30 uur zal het dek weer worden bemand door ons, op zoek naar onder andere IJsberen. Was het maar vast morgen…

Vanaf de Plancius, 79º,09” Noorderbreedte, 010º,18” Westerlengte,

Hendrik Jan Dijkerman

Geplaatst op: 21 juni 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...