counter on tumblr
 

Ortleius Dag 1 - 2 juni 2022

03-06-2022

Dit jaar kunnen we na de corona pandemie onze traditie weer voortzetten om met twee schepen vanuit Nederland naar Spitsbergen te reizen. Avontuurlijke boottrips voor natuurliefhebbers, vogelaars en fotografen die we als de North Atlantic Odyssee presenteren, ook wel de Spitsbergenreis genoemd en die sommigen in 2019 al hadden geboekt. Op 28 mei vertrok de Plancius en op 2 juni volgde onze boot, de Ortelius, uit de haven van Vlissingen. Beide comfortabele en ijs versterkte schepen volgen grotendeels dezelfde route: Vlissingen, Doggersbank, Fair Isle, Jan Mayen, landijs Groenland naderend en via het pakijs naar Spitsbergen.

Om 09.00 uur en herkenbaar aan de Inezia vlag en Inezia groene polo's en fleecejackets stonden we vlakbij het NS Station Vlissingen gereed onze deelnemers te ontvangen om hen tussen 11.00 en 12.00 uur pendelend met twee reisbussen naar de Ortelius te brengen. Geparkeerde touringcarbussen die vanuit de trein duidelijk zichtbaar waren. Vroege vogels gingen na hun voorspoedige treinreis in de stationsrestauratie van een kopje koffie genieten.

 

Na het checken van de deelnemers, hut nummers en inladen van de bagage reden de touringcars ons naar de loopplank van de Ortelius. Hut nummers werden door de crew van de Ortelius op ieders bagage genoteerd, door hen aan boord gebracht en naar ieders hut gebracht waarvan je een keycard kreeg. De douane controleerde bij de loopplank de paspoorten. Twee passagiers kwamen tot hun grote schrik tot de ontdekking hun paspoorten vergeten te hebben.  Heen- en terugreis naar hun noordelijke woonadres voordat onze boot zou vertrekken, lukte niet. Een optie om hen naar Fair Isle te laten reizen, werd onderzocht.

 

Begin van de middag verliep de korte drill met procedures van het aantrekken van ieders life jacket en verzamelen op de aangegeven locaties per life boat verliep voorspoedig waarna iedereen van een heerlijk lunchbuffet kon genieten. Varend langs Vlissingen, Domburg, Zoutelande, Westkapelle ging aan het begin van de Noordzee de loods van boord.

's Middags verder de boot verkennen, op het dek zeevogels spotten, vragen beantwoord over het fotograferen van vliegende vogels tegen een heldere lucht zoals de hand-out dit initieerde en genietend van het schitterende weer en rustige zee met verrekijker of camera binnen handbereik.

 

Om 17.30 uur heerlijk genoten van een smaakvol diner in buffetvorm met doordachte looproute en tafelindeling. Om 20.30 uur gevolgd door een briefing door Jan Belgers, onze expeditieleider die ik al van eerdere expeditiereizen kende. Hij bood gelegenheid aan de kapitein, stafleden, gidsen en scheepsarts zich met hun kennis en deskundigheid voor te stellen. Met een toast op een behouden vaart en geslaagde bootreis was iedereen goed voorbereid om onder deskundige en zeer geoefende ogen naar veel vogels, walvissen, ijsbergen, walrussen, dolfijnen en mogelijk orka's te gaan speuren. Het begin van onze avontuurlijke North Atlantic Odessey 2022.

Voldaan, napratend en bij schemerdonker het dek verlaten om te genieten van een heerlijke nachtrust in onze praktisch ingedeelde en van alle gemakken voorziende cabin om morgenochtend om 08.00 uur aan het ontbijt te verschijnen met het vooruitzicht van de volgende avontuurlijke dag.

 

Pieter

 


Reacties

add
  • Ingie zegt: 23-06-2022 om 14:10

    Had echt met deze mensen te doen, eigenlijk iedereen wel en we waren dan ook blij toen ze aan boord waren gearriveerd.En wat waren het gezellige luitjes!Had zelf mijn paspoort in mijn handbagage gedaan en ik vond het zoooooo luxe dat je bagage tot in je cabine werd gebracht!OEPS,gelukkig was er een alleraardigst meisje van INEZIA die mijn paspoort ging ophalen in mijn hotelhut :)

  • Marlies zegt: 06-06-2022 om 09:42

    Gelukkig hebben de mensen wiens paspoort was vergeten. Ontzettend lieve kinderen die het zijn komen brengen. Wel te laat, maar op tijd genoeg om op zondag de boot tegemoet te komen. Complimenten voor de crew die zijn best heeft gedaan om alle mogelijke opties te bespreken en te helpen!