counter on tumblr
 

Ortelius Dag 9 - 10 juni 2022

11-06-2022

Met de wake up call van vanochtend worden we door Jan blij gemaakt met de vooruitzichten van een gladde zee, weinig wind, 3 Beaufort, 2 á 3 graden Celsius en een dunne mist. Fraaie condities om op de verschillende dekken te genieten van de vergezichten en naar we hopen om zeezoogdieren en zeevogels waar te kunnen nemen. Op naar het ontbijtbuffet om met een goed gevulde maag deze dag te beginnen. 

 

Napratend aan de reling over de door de zon zo schitterend beschenen Beerenberg en het volgen van de kustlijn met zicht op 2 gletsjers die tot aan bijna in zee doorliepen, wordt ineens alle aandacht opgeëist door 3 groepen Orka's. Fraaie acties door verschillende rugvinnen die door het water schieten, herkenbare blows en af en toe hun karakteristieke stompe wit zwarte snuiten boven water. Volop acties voor verrekijkers en fotocamera's. Het beheerste vaartempo en de aangepaste koers door kapitein Mika maken het mogelijk optimaal van dit schouwspel te genieten zonder de dieren te verstoren.

 

Verder het pakijs in ontdekken we opeens een Zadelrob die pontificaal op een ijsschots ligt te zonnen. Voorzichtig varend kunnen we de Zadelrob tot op zo'n kleine 70 meter in vol ornaat in zijn natuurlijke omgeving waarnemen en fotograferen. Absolute voltreffer voor de lens.

 

Het dagelijks voortreffelijke lunchbuffet was dit keer in Italiaanse stijl. Ook op vegetariërs was de keuze goed afgestemd. Een welkome onderbreking van de tijd die we die ochtend aan dek hadden besteed. 

 

's Middags weer verder het pakijs in. Treffend hoe veel ijssculpturen en blauwtinten we zien. Het dierenleven was erg rustig maar de vergezichten en ijsformaties zorgden voor een bewegend landschap in blauwwitte vormen. Of zoals een medepassagier zei: woorden schieten te kort, of zijn juist nu te veel.

 

Om 18.00 uur werden we op het helikopterdek uitgenodigd voor een BBQ. Wie had ooit gedacht om richting Noordpool varend en nu vast in het pakijs bij Groenland, warm aangekleed en met een heerlijke zonnetje van een voortreffelijke keuze aan BBQ gerechten en vegetarische gerechten te kunnen genieten. Alle lof voor de inzet van zo veel keukenpersoneel en bemanningsleden om dit voor ons gezelschap te organiseren.

 

Terug aan dek en turend naar het pakijs werden nog enkele zwemmende zeehonden waargenomen. Zo kwam weer een mooie dag met zowel uitschieters van waarnemingen en diversen rustige momenten tot zijn einde. Op naar een goede nachtrust en nieuwe plannen voor de overstocht naar Spitsbergen morgen.

 

Pieter


Reacties

add
  • Arlene zegt: 12-06-2022 om 08:22

    Wat een mooie reis en mijn complimenten voor de schrijver. Ik wacht met spanning op de foto's, zo benieuwd