Ortelius Dag 6 - 7 juni 2022
08-06-2022Na een goede nachtrust, maar voor anderen wat onrustiger door de deining van de boot, werkte de wake up call van Jan als de vertrouwde eyeopener voor een nieuwe dag op zee.
Frisse neus aan dek en aanschuiven voor het heerlijke ontbijtbuffet.
Na het ontbijt een boeiende lezing van Jan over Spitsbergen. Door Willem Barentsz in de 16e eeuw na verschillende reizen ontdekt en door walvisvaarders Spitsbergen genoemd naar de vele besneeuwde, spitse bergen. Jan nam ons mee in een reeks heroïsche en geromantiseerde verhalen over de vele ontdekkingsreizigers die in de 16e en 17e eeuw een nieuwe route zochten voor de zijderoute. Willem Barentsz, Jan Huygen, Jan van Heemskerk, Jan Mayen en beroemde cartografen als Mercator, Plancius, Ortelius, Hondius en Jansonius kwamen voorbij.
De heroïsche en noodlottig geworden tocht om via Nova Zembla een nieuwe vaarroute te ontdekken, eindigde in het pakijs. Willem Barentsz en zijn bemanning bouwden van de houten restanten van hun door het ijs geplette schip op Nova Zembla het Behouden Huys. Jan illustreerde zijn aangrijpende verhaal met schitterende tekeningen.
Zo ook over de komst en ondergang van walvisvaart en traanstokerijen als Smeerenburg. De geschiedenisboeken met illustraties bracht Jan tot leven.
Met de behoefte van Noorwegen aan een nieuwe identiteit werd Spitsbergen soeverein en kreeg het de naam Svalbard, koude kust. Weliswaar met rechten van Nederland en Rusland o.a. voor steenkolenmijnen.
Daarna weer volop genieten van de zee vergezichten op het dek. Drieteenmeeuwen vlogen langszij. Iconisch de uitspraak van een medepassagier: wat een schitterende wereld om ons heen, nergens boten te zien, nergens boorplatforms en nergens windmolenparken.
Omgeroepen voor als altijd de smaakvolle buffetlunch in het restaurant aan boord werden we uitgenodigd gelijk weer de keuze voor het diner 's avonds kenbaar te maken. Keuze uit vis, vlees of vegetarisch en met keuze uit overheerlijke voorafjes en dessert.
's Middags volgde de verplichte lezing van Jan over de mogelijke landing morgen op Jan Mayen. Mogelijke, omdat weliswaar helder en zonnig weer wordt voorspeld kunnen de deining en golfslag mogelijk spelbrekers zijn.
Jan Mayen langgerekt 55 km lang, ligt 1667 km noordelijk van IJsland en net als IJsland op dezelfde Mid Atlantic breuklijn. Vulkanisch, onbewoond en er is een Noors militair meteorologisch meetstation gevestigd dat werk biedt aan enkele Noorse militairen.
Kenmerkend is de 2277 m hoge en met ijs bedekte vulkaan Beerenberg die 22 gletsjers telt. Bij helder weer een imposante vulkaan die in 1980 de laatste eruptie had. Vanwege de biologisch enorm voedzame gronden waren de walvisvangsten in de 16e en 17e eeuw hier massaal.
Op hoofdlijnen werden ons de plannen uitgelegd als er geland kan worden. Daarbij gelden de gedragscodes van de AECO waarbij ook wij als Arctic Explorers, ons moeten houden aan het beschermen van de zeldzame biodiversiteit zonder iedere vorm van verstoring. Respect voor de natuur boven alles.
Na het voortreffelijke 3-gangen diner weer snel terug aan dek waar we vandaag al eerder werden getrakteerd op Kleinste jager die achter een Drieteenmeeuw aanzat, Bontbekplevier die op de reddingsboot kwam uitrusten en Bonte strandloper op het helikopterdek. Wat een dag en welke avonturen wachten ons morgen.
Pieter
-
Hennie zegt:
08-06-2022 om 17:31
Anja en Loek, prachtig om je avontuur zo mee te kunnen maken! Ben benieuwd naar de foto’s!