counter on tumblr
 

Ortelius Dag 5 - 6 juni 2022

07-06-2022

De dagelijkse wake call werkt op mij blij ontwakend en ontwapend om aan een volgende dag met nieuwe belevingen en verassingen van deze avontuurlijke reis te beginnen.. En die verassingen kwamen, zal verderop blijken!

 

Na het heerlijke ontbijtbuffet en een frisse neus aan dek begon om 10.00 uur als je die wilde volgen, de lezing van Charlotte over jachttechnieken van Orca's. Met haar deskundigheid legde ze de naamgeving van Killer whale naar Orca uit en toonde zij de voedselketen met aan de top de Orca op zee en de IJsbeer en Arctische wolf aan land. Presenteerde de onderscheidende kenmerken van Orca groepen met hun onderling verschillende jachttechnieken waarbij de vlekkenpatronen bij de rugvin als het DNA van Orca's gelden. 

Opgeluisterd met fragmenten uit Frozen Planet en Blue Planet II werden de slimme jachttechnieken getoond om ringelrobben, haring en zeeleeuwen te vangen maar ook bultruggen en witte haaien. Indringende beelden die de onderling verschillende jachttechnieken van deze hoog intelligente dieren goed belichten.

 

Na de dagelijks smaakvolle lunch aan dek weer met verschillende reisgenoten deze dag verder genietend doorgebracht. Spannende zee vergezichten met soms Jan van Genten op ooghoogte voor je verrekijker of fotocamera. Bevrijd van obsessief Wifi contact legden velen het rustgevende genieten van al die mooie zee vergezichten en wolkenformaties uit als een heerlijk zen gevoel. En dan moeten de zee vergezichten met het pakijs nog komen. 

 

Plots werd omgeroepen dat er Orca's waren gesignaleerd. Iedereen aan dek. Recht voor de boeg zagen we de karakteristieke rugvinnen en volgden de duikelingen en blows elkaar snel op. Een tweetal groepen van 6 tot 8 dieren werden geteld. Waaronder een grote rugvin duidelijk van een mannetje en met een jong ernaast die de show stalen. Kapitein Mika zorgde voor een gunstige koers om zonder verstoring de Orca's te kunnen observeren en fotograferen. En die kansen kwamen er veelvuldig. Wat een fantastische beleving bij een gunstige zee en weerscondities.

 

In de recap werd hieraan duidelijk gerefereerd en dat na de goed getimede lezing over Orca's in de ochtend. Vaarroute naar Jan Mayen werd toegelicht met de kans op helder zicht maar er is onzekerheid over de landing als gevolg van restanten van een nu daar voorbijtrekkende storm. Morgen horen we meer. 

 

Pieter


Reacties

add
  • Alexandra zegt: 07-06-2022 om 07:36

    Wat een prachtig avontuur deze reis! Ben reuze benieuwd om later de foto’s te zien Ron en Noor!