counter on tumblr
 

Ortelius Dag 4 - 5 juni 2022

06-06-2022

Na het vervroegde ontbijt en de uitgebreide keuze om ons lunchpakket aansluitend samen te stellen, konden we ons met de instructies van Jan ons gereed maken voor de eerste landing van deze reis op het voor vogelaars bekende Fair Isle bij de Shetland eilanden. Hier zijn maar liefst 388 vogelsoorten geteld.

Bijna vlakke zee, weinig wind en hoewel wat nevelig mooie omstandigheden voor een avontuurlijke dag. 

En dat werd het: onze eerste aan gangway 2 te water gelaten zodiac kreeg kort na het wegvaren van de Ortelius ineens moterpech. Snelle acties volgden met een tweede ons te hulp geschoten zodiac. Toen deze ons bereikte waren we langszij Fair Isle gedreven en konden we de rotsen aan de noordkant met de duizenden Jan van Genten mooi vanaf zee zien. Unieke kans.

Op sleep genomen door de andere zodiac en naar de luwte van rotsformaties vlakbij de landingsplaats gebracht, konden we in rustig vaarwater met behendige handen veilig op de andere zodiac overstappen. Enkele minuten later landen we op de afgesproken plaats op het zandstrand.

 

Life jackets af, centraal verzamelen en je kon je rubberlaarzen vervangen door zelf meegenomen wandelschoenen. Korte, duidelijke uitleg over de drie gister in de presentatie van Jan genoemde wandelopties: papegaaiduiker kolonies, Jan van Genten rotsen of Town Hall. Er was vervoer met een personenauto geregeld als je behoefte had een deel gependeld te worden.

Onze twee deelnemers die in Nederland hun paspoorten moesten regelen, waren gister op Fair Isle aangekomen. Vanaf Schiphol via Edinburg naar Sunbark op Shetland gevlogen en met de kleine ferry naar Fair Isle gevaren. Iedereen blij, tevreden en compleet.

 

Wat een clowneske vogels zijn papegaaiduikers. Als je je met verrekijker of foto apparatuur rustig opstelde, was het een komen en vliegen van deze schilderachtige circa 25 cm grote vogels. Soms zaten ze op enkele meters afstand. Uren doorgebracht om met spectaculaire herinneringen en foto's terug te keren. Lunchpakket tussen de mooi door korstmossen geel gekleurde rotsen genuttigd en andere fotografen op mooie plekjes gewezen waar de papegaaiduikers frequent landden of opstegen.

 

Anderen brachten vandaag boeiende verhalen en foto's mee van Jan van Genten, Grote Jagers, Shetlandse schapen, Grijze zeehonden, landschappelijke scenes of hadden genoten van hun museum bezoek met een aangekleed kopje koffie of thee.

 

Terug naar de Ortelius waar we onthaald werden met heerlijke taartjes of brownies. Recap met terugblik, vaarroute en de plannen voor de volgde vaardagen richting Jan Mayen. Vol indrukken van deze dag volgde hierna het steeds voortreffelijk smakende diner.

 

Alsof deze dag ons nog niet voldoende cadeautjes had bezorgd: kort na de tellingen op de dagelijkse Inezia waarnemingslijst werd door onze expeditieleider Jan omgeroepen dat er voor de boot  jagende dolfijnen waren gespot. Rustig varend en allemaal aan dek. Bijna vlakke zee, spiegelende wolken, zwermen Jan van Genten en Noordse stormvogels verraden waar werd gejaagd. Plots voor en naast de boot, duikende Jan van Genten, drie, vier tuimelende Witsnuit dolfijnen. Nog eens drie, vier dolfijnen buitelend vlakbij. Wat een bonus aan het eind van deze dag vol indrukken en belevenissen!

 

Pieter


Reacties

add
  • Arlene zegt: 06-06-2022 om 16:03

    Wat een geweldig verhaal. Ik verheug me op de foto's

  • Layla zegt: 06-06-2022 om 15:01

    Wat mooi om jullie te kunnen volgen, veel plezier op die fantastische reis!

  • Anke zegt: 06-06-2022 om 11:43

    Wat een ontzettend mooie reis maken jullie mee! Bij mij komen alle herinneringen boven van de reis die wij hadden in 2017 met de Plancius. Ik geniet van jullie reis! En nog vele mooie momenten wens ik jullie toe! Groetjes, Anke