counter on tumblr
 

Ortelius Dag 3 - 4 juni 2022

05-06-2022

Absoluut hoogtepunt van deze dag was een uur geleden de landing van de Stekelstaartgierzwaluw (White-throated Needletail) op de boot. Komt de Stekelstaartgierzwaluw voor in Rusland, Mongolië, Himalaya, China, Korea, en Japan en in de winter in Australië totale verbazing en opwinding dat deze uitgerekend midden op zee op de Ortelius  landde. 

Stond je nog buiten dan kon je een unieke waarneming op je CV bijschrijven. Anders werd je deelgenoot van de dagelijkse presentatie van de Inezia waarnemingslijst door Eduard als gebruikelijk zeer bevlogen en boeiend gepresenteerd na het diner.. Eduard toonde ons met foto's hoe deze vogelsoort eruit ziet en nu volkomen uit zijn route buiten Europa is.

 

De dag begon met de wake up call en een half uur later gevolgd door het heerlijk samengestelde ontbijtbuffet. Dagelijks worden er vaak twee  lezingen / presentaties gehouden door marine biologen, ecologen, zeezoogdieren experts, zeevogel biologen, ecologen e.a. die je naar keuze kunt volgen. Vandaag walvissen. Na de lunch  volgde de verplicht door iedereen bij te wonen presentatie door Jan, de expeditieleider. Uitleg over de voorbereidingen en landingsprocedures met de Ortelius zodiacs waarbij als eerste landing de landing morgenochtend op Fair Isle. Aanfluitend een filmischen impressie van Fair Isle met verschillende te bewandelen locaties  voor Papegaaiduikers, Jan van Genten, en zeehonden. Kans op Middelste jager, endemische winterkoninkje. Ook wandelend een bezoek aan het museum werd als interessante optie genoemd. 

 

Genietend van steeds meer overvliegende Jan van Genten, Noordse Stormvogels, Stormvogeltjes, Papegaaiduikers, Kuifaalscholver en werden er door sommigen Minki whales gespot was dag 3 weer een dag vol waarnemingen en mooie fotografische scores bij een kalme zee, heerlijke temperatuur en een zonnetje de hele middag.

Na de recap van deze dag, de vaarroute en een korte herhaling voor de landingen morgen op Fair Isle en wachtte ons weer een voortreffelijk diner.

 

Terug aan dek, napratend of apparatuur en kleding op orde brengen als voorbereiding voor een vroeger ontbijt met daarna de zodiac pendels naar Fair Isle. Tot morgen.  

 

Pieter de Vries


Reacties

add
  • Miranda zegt: 05-06-2022 om 14:51

    Mooi om zo mee te lezen over deze speciale reis!! Geniet er van allemaal😀