counter on tumblr
 

Ortelius Dag 2 - 3 juni 2022

04-06-2022

De eerste nacht aan boord als een roos geslapen na een dag vol indrukken en belevingen in een wereld op water.  Anderen vertelden ook van hun goede nachtrust of eerst even vertrouwd moesten raken aan de nieuwe omgeving, de zachte monotone geluiden van de luchtverversing in de hut, de zacht ronkende scheepsmotoren of aan de lichte deining van de boot. Een uur vroeger dan de wake up call van 07.30 uur stond ik met anderen aan dek. We spotten Jan van Genten en Noordse stormvogels. Tussen 08.00 en 09.00 uur staat het ontbijtbuffet klaar en kun je in een rustig tempo je keuzes maken en een gezellige tafel creëren waar koffie of thee worden geserveerd. Interessante discussies met de tafelgenoten over vogelen en fotograferen gevoerd waarbij ieders genieten de boventoon voert.

 

Met kapitein Mika geregeld dat de Inezia Tours vlag werd gehesen. Mika wist zich nog te herinneren dat hij in 2019 mijn Spitsbergen Inezia Tours muts had gekregen als herinnering aan een zeer geslaagde bootreis. 

 

Voor deze dag staan twee presentaties aangekondigd. Mijn keuze viel op de presentatie van collega gids Eduard: Verschillen tussen kijken en waarnemen. Een boeiend betoog met humoristisch pakkende uitleg waarin het waarnemen werd geïllustreerd met de kenmerkende eigenschappen van verschillende vogelsoorten en de leeftijden waardoor je niet louter moet kijken naar wat er vliegt of poseert maar determinerend leert van de onderscheidende kenmerken in bouw, kleuring en gedragingen.

Voor mij was zijn lezing de gouden opmaat om deze aan te vullen met mijn opmerkingen juist bij het fotograferen die kenmerken treffend in beeld te brengen: beide vleugels liefst in de volle lengte met handpennen, poten, de kenmerkende snavel vrij in beeld en optisch niet vastgeplakt aan de vleugel, kenmerkend verenkleed van juveniel tot adult. Of leg de lat zo hoog dat je een duikende Jan van Gent of met de vleugeltippen door het water scherende Noordse stormvogel in één beeld treffend vangt.   

Voldaan trok iedereen weer naar het dek om met een frisse kijk naar de horizon en lichte golven naar vogels en zeezoogdieren te speuren. Dat lukte met plotselinge, echter korte waarneming van wellicht een orka. Op tot drie keer duidelijker waarnemingen werden we getrakteerd met witsnuitdolfijnen breezend met spectaculaire duiken. 

 

Na de lunch werd per dek omgeroepen ieders opgegeven maat rubberlaarzen te komen passen en ophalen. Op tijd klaar voor de volgende lezing over zeevogels. 

Op de brug en bij de boeg actief speurend naar Noordse stormvogels, drieteen meeuwen, zeekoeten, kleine alkjes, Jan van Genten en zeekoeten.

 

Voor het diner een korte recap van deze dag door de expeditieleider. Hij legt onze vaarroute op de routekaart langs de Doggersbank uit en de plannen voor morgen. Hij gaf een boeiende uitleg over de ecologische ontstaansgeschiedenis door de eeuwen heen van de Doggersbank en de betekenis voor zeevogels en de visserij. Een korte presentatie van de verschillende dolfijnensoorten volgde. Precies op tijd klaar om naar de eetzaal te lopen en te genieten van onze smaakvolle dinerkeuzes die we 's middags tijdens de lunch hadden opgegeven en aan tafel werd geserveerd.

Om 20.30 werd de voor velen vertrouwde Inezia waarnemingslijst door Eduard gepresenteerd. Tevreden konden we constateren dat er gister en vandaag zo'n 45 vogelsoorten zijn waargenomen. In het vooruitzicht is gesteld om de dagelijks bij te houden Inezia waarnemingslijsten aan het eind van deze reis aan alle deelnemers ter beschikking te zullen stellen.

Een deel van de groep gaat daarna naar buiten om met mooi avondlicht te gaan waarnemen en genieten van alles wat er kan langs kan komen vliegen of zwemmen. Een ander deel kiest voor de bar, leeszaal, foto's uitzoeken, dagboek bijhouden of gaat rozig van deze dag naar hun hut dromend van de dag van morgen op onze route naar Fair Isle waar we zondig hopen aan te kommen.

Pieter de Vries


Reacties

add
  • Auke zegt: 04-06-2022 om 22:50

    Klinkt allemaal fantastisch, lijkt me prachtig, genieten maar van de mooie natuur.