counter on tumblr
 

Ortelius Dag 11 en 12

13-06-2022

Vannacht zijn we met kalme zee doorgevaren richting Spitsbergen. Ook deze dag begon met de "Zet een kaars voor je raam" wake up stem van Jan. Mooie vooruitzichten in het verschiet om na het altijd smaakvolle ontbijtbuffet vandaag twee zodiac cruises te gaan maken.

 

De eerste zodiac cruise was de landing op Poolepynten. In rustig en beheerst tempo en veilig begeleid door de Oceanwide gidsen, wandelen we naar de kolonie Walrussen. Voorzichtig stappend over eeuwen oude uit Siberië op het strand aangespoelde boomstammen - sommige zelfs 10.000 jaar oud werd vastgesteld - en voorzichtig fraaie, fotogenieke arctische flora met onze grote Oceanwide laarzen ontwijkend, naderden we de groep Walrussen. Allemaal mannetjes, elkaar verdringend voor een betere plek op het strand. Schitterende slagtanden om mosselen mee los te woelen en met rozerode tot diepbruine huiden afhankelijk van leeftijd en hoe lang ze al op het strand uitrusten na hun duiken en zwemmen. Veel fotogenieke momenten als ze uit het water kwamen of morrend ruziënd in de groep. Op tijd terug naar de zodiacs om de volgende zodiac landingen van nieuwe groepen vanaf de Ortelkius mogelijk te maken. Een bijzonder geslaagde landing met unieke ervaringen om van zo dichtbij deze zwaargewichten te bewonderen.

 

Na de heerlijke chili concarne buffetlunch werd koers gezet naar Ymerbukta voor de volgende zodiac cruises. En op welke bijzondere ervaringen werden we daar door de Oceanwide gidsen getrakteerd. Beide zodiac groepen konden - al vanaf de Ortelius gespot - op veilige afstand een dolende ijsbeer aan de rand van de gletsjer ontdekken. Fantastische ervaring waar we met volle overgave van konden genieten en fotograferen. Met een fraaie boog in deze baai werd voorzichtig naar een groep Koningseiders gekoerst. Het volgende moment van oh en ah om ook hiervan weer optimaal te kunnen genieten. Alle reden om beide cruises in hun tijdschema uit te laten lopen en dus ook het diner.

 

Tijdens het opnieuw voortreffelijk samengestelde 3-gangen diner liet hotelmanager Carlos zijn "family crew" in de eetzaal langszij paraderen. Luid applaus voor alle medewerkers die ons op alle fronten de afgelopen dagen zo voortreffelijk hebben bediend en optimaal comfort hebben bezorgd. Natuurlijk ook applaus voor Carlos zelf.

Aansluitend werd iedereen uitgenodigd naar de bar. Spontane terugblik en woorden van dank door Jan aan zowel alle Inezia deelnemers aan deze reis. Ook kapitein Mika en scheepsarts Ineke werden in het zonnetje gezet,. Jan prees de samenwerking met zijn staff leden. In gepaste stemming werd massaal op elkaar en op alle aanwezigen getoast.

Uit handen van kapitein Mika ontving ik de Inezia Tours vlag terug die gedurende deze reis herkenbaar in de mast van de Ortelius hing.

 

Eduard stal vervolgens de show met zijn hilarische terugblik met actie foto's en kenmerkende verhaaltrant om de sfeer en spontaniteit van deze avontuurlijke expeditie reis erg goed weer te geven. Reisgenoot Aart Schotte zette dit thema voort - bijna als komisch duo - om met zijn geschoten paparazzi foto's diverse lachwekkende scenes aan boord met de nodige woordlenigheid in beeld te brengen. Voor beiden volgde vrolijk applaus.

 

Een korte mededeling gedaan dat na het verlaten van de Ortelius twee touringcars gereed staan voor vervoer naar zowel de hotels als ook voor hen die later op de dag naar het vliegveld moeten worden gebracht. Details over de verschillende excursies zullen volgen als we aan land zijn. Zo eindigt een bijzonder avontuurlijke expeditie cruise met fantastische deelnemers en bemanning waardoor iedereen met heel veel herinneringen, waarnemingen en foto's naar huis vertrekt. Of deze reis op Spitsbergen met diverse zelf gekozen excursies gaat voortzetten. Indrukken om van te dromen tot morgenochtend met de laatste wake-up call van deze North Atlantic Odessey of wel Spitsbergenreis reis en genietend van het laatste ontbijtbuffet aan boord.

 

Pieter


Reacties

add
  • ilse van Hulten zegt: 13-06-2022 om 21:52

    Mooie reus, ben benieuwd naar de foto's. Wauw, echt tof 😍