30 - The end
14-07-2021Na vijf weken reizen over de wereld zit het erop. Klaar, done, voorbij. Zoals een bekende Nederlandse commercial zou zeggen: “het waren vijf fantastische weken…”
Vier continenten, bijna 400 soorten vogels en ruim 20 soorten zoogdieren verder zijn we weer thuis.
De reis heeft vooral veel hoogtepunten gehad en maar weinig tegenvallers. Om toch maar met de tegenvallers te beginnen: op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland is het broedtijd. Daardoor zijn veel vogels die sowieso lastig te vinden zijn, nu extra lastig te vinden; we hebben dan ook een paar soorten niet kunnen vinden, waarvan Wrybill (Scheefsnavelplevier) toch wel de vervelendste is. Ook het ruige weer bij de Snares Islands was jammer. De Snares Crested Penguin hebben we dan ook alleen van flinke afstand kunnen zien en niet zo mooi als alle andere pinguïnsoorten die we tijdens de reis gezien hebben.
De bootreis was het centrale deel van de reis. Een reis waar we lang naar hebben uitgekeken, en niet zonder reden. De sub-antarctische eilanden van Nieuw Zeeland en Australië zijn lastig te bereiken, maar hebben een fantastisch dierenleven. 12 soorten albatrossen, 11 soorten aalscholvers, 9 soorten pinguïns, waaronder de prachtig mooie Royal Penguin, en het onvoorstelbare hoge aantal van 41 soorten tubenoses (zeg maar vogels die het grootste deel van hun tijd op zee doorbrengen), met als absolute klapper pas de 12e veldwaarneming van Magenta Petrel, gevonden door onze eigen klapper Willem.
Willem is overigens de eerste klant van Inezia Tours die alle zeven continenten met ons heeft bezocht. Er zijn al plannen gemaakt voor de volgende twee reizen en het leek ons dan ook wel passend om Willem vanaf nu 7% korting te geven op al onze reizen. Dat doen we trouwens bij alle reizigers die met Inezia Tours alle 7 continenten hebben bezocht, dus binnenkort verwachten we dit zeer selecte clubje uit te breiden met nog een aantal wereldreizigers die de 7 continenten binnen handbereik hebben.
Ook het voortraject van de bootreis (een bezoek aan Mai Po in Hong Kong, het vinden van één van de zeldzaamste vogels (Black Stilt) ter wereld en de prachtige natuur van Nieuw Zeeland) en het natraject (Stewart Island, Hawaii en een paar dagen Californië) zijn meer dan de moeite waard gebleken. Hoogtepunten van dit deel van de reis waren onder andere de fantastische ontvangst en een Bruine Lijster in Hong Kong, de bizarre avifauna van Hawaii, de trek van Gray Whales die vanaf de kust van Californië te zien was en natuurlijk het vinden van de bijna uitgestorven California Condors.
Het blog stopt ermee. Althans, voor 2014. In 2015 staan er weer verschillende blogs op de rol. De Atlantic Odyssey, van Argentinië via Antarctica naar de Kaapverden zou zomaar het eerste blog voor het komende jaar kunnen zijn, op die reis hebben we een flinke groep aan boord. In het voorjaar hebben we maar liefst twee North Atlantic Odysseys op het programma staan en voor beide reizen zijn de schepen in zijn geheel gecharterd door Inezia Tours en gevuld met Nederlanders en Belgen.
Een totaal andere setting dan Birding Down Under, maar met veel andere hoogtepunten om naar uit te kijken!
Vanuit het Inezia kantoor in Westerlee,
Pieter van der Luit
Geplaatst op: 29 december 2014