counter on tumblr
 

Om half zeven worden we opgehaald door een lokale Hong Kong vogelaar die ons vandaag mee zal nemen naar twee goede vogelplekken in de stad: Long Valley, maar om te beginnen het mythische Mai Po. Vroeger zeer bekend en makkelijk te komen, maar sinds alweer een flink aantal jaren alleen met ruim op voorhand aangevraagde vergunning te betreden. Wij hadden een foefje om die vergunning te omzeilen (wel legaal overigens) en kwamen om een uur of zeven aan bij de toegangsweg naar Mai Po.

Het was meteen raak: één van de targetsoorten laat zich zien en nog van dichtbij ook! Black-faced Spoonbill, die flink wat wegheeft van onze eigen Lepelaar, maar zeer zeldzaam; er zijn wereldwijd volgens de laatste telling nog maar een paar duizend vogels van deze soort.

Niet alleen deze klapper, maar ook flink wat andere soorten laten zich zien: Black-collared Starling, Red-billed Starling, Chinese Bulbul, Bladkoning, Bruine Boszanger en Long-tailed Shrike werden ook bijgeschreven, en dat was nog maar op de toegangsweg.

In het reservaat zelf lopen een minuut of veertig, eerst over een betonpad, vervolgens door een oosterse variant van het IJzeren Gordijn, bedoeld om Chinese immigranten buiten te houden en tenslotte via een drijvende boardwalk voor we bij een prachtige vogelkijkhut aankomen, met zon in de rug en verschillende soorten lekker dichtbij.

Veel van de vogels hier zien we in Nederland ook (Wulp, Bosruiter, Zwarte Ruiter, Strandplevier, Bonte Strandloper en Slechtvalk bijvoorbeeld), maar veel soorten zien we ook niet in Nederland en dat maakt het voor Willem en mij alleen maar aangenamer: Heuglins Meeuw, Reuzenzwartkopmeeuw, Saunders’ Meeuw, Taigavliegenvanger en Greater Coucal om er een paar te noemen.

Na een heerlijke ochtend relaxed vogelen rijden we door de betonjungle van Hong Kong naar Long Valley, een complex van een soort volkstuintjes waar ze onder andere sla en rijst verbouwen. Het is een hotspot voor trekvogels, zeg maar de tuintjes van Texel in het groot. De afgelopen weken hebben hier veel zeldzaamheden gezeten, maar die zijn inmiddels allemaal weer weg, dus we moeten het doen met wat we zelf vinden of waar anderen ons op wijzen.

Anderen? Jazeker, we zijn hier zeker niet alleen. Wat de ballenbak van Ikea voor kinderen is, dat is Long Valley voor Hong Kong vogelfotografen. De fotografen hier hebben dezelfde gedragscode als sommige fotografen in Nederland (dichtbij is beter), maar hier hebben ze echt werkelijk 0,0 kaas gegeten van het gedrag van vogels. Ze blijven keer op keer verbaasd dat een vogel opvliegt als er drie of meer fotografen recht van voren op afrennen.

Leuke soorten hier: Bruine Lijster, een heuse dwaalgast, Chestnut-eared Bunting, Wilgengors, Dwerggors, een hele aparte Gele Kwikstaart, Roodkeelpieper, Siberische Boompieper, Buff-bellied Pipit en een totaal onverwachte Japanese Quail.

Wat eigenlijk het opvullen van een vrije dag in Hong Kong was, is verworden tot een volwaardige dag vogelen met flink wat leuke soorten en zelfs de nodige lifers! Jammer dan ook dat we aan het einde van de middag al naar het vliegveld moeten voor onze tweede vlucht, via Auckland naar Christchurch, waar ons avontuur in Nieuw Zeeland zal beginnen!

Vanuit Hong Kong,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 22 november 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...