counter on tumblr
 

29 - Zee, bergen en woestijn

14-07-2021

Onze laatste volle vogeldag van de reis is aangebroken. Vanuit de Central Coast rijden we naar het zuiden, eerst nog langs de kust, maar al vrij snel gaan we het binnenland in. We pakken een weg de bergen in, dwars door een donker bos waar de Hobbit zo opgenomen had kunnen worden voordat we aan het einde van de weg bij een parkeerplaats komen waar we op zoek willen gaan naar Mountain Quail.

Helaas, de parkeerplaats staat al vol. En niet zomaar vol, nee vol met mensen die duidelijke een mentale afwijking hebben. Ze zijn er in verschillende verschijning en van verschillende leeftijd (variërend van een jaar of 6! tot dik in de 80), maar ze hebben allemaal twee dingen gemeen: ze dragen allemaal (ook de kinderen, en ja, ook dat kind van 6!) een geweer en ze willen allemaal de wereldpopulatie van Band-tailed Pigeon, Grijze Eekhoorn, California Quail en Mountain Quail decimeren. U raadt het al: het zijn jagers en vandaag is het begin van het jachtseizoen.

Ondanks het feit dat jagers van over de hele wereld blijven beweren dat ze het natuurlijk evenwicht in stand houden, valt het mij steeds op dat het jachtseizoen wel heel vaak vlak voor de kerstmaaltijd begint. Zal wel toeval zijn denk ik dan….

We besluiten dan ook maar een lager stuk van de berg te bezoeken waar niet gejaagd mag worden. Een mooie wandeling later hebben we een Chipmunk en Mountain Chickadee gezien, maar een Bobcat gemist. De andere vogelaar die we tegenkomen heeft er wel mooie foto’s van en is helemaal niet te beroerd om ze in alle pracht te laten zien. Gemengde gevoelens dus….

Een volgende stuk langs de kust is nog wel nodig om Willem afscheid te laten nemen van de zee en de zeezoogdieren. Hij doet dat in stijl en trekt er nog een stuk of 30 Gray Whales uit voor we de bergen intrekken. Een sluipweg die over een militaire basis zal voeren gaat snel de hoogte in, door een prachtig landschap.

Hoe mooi het landschap ook is, veel vogels zitten er niet. Tot we de militaire basis bereiken tenminste. Waarom zo’n groot verschil? Ironisch genoeg mag er op deze militaire basis wel met tanks geschoten worden, maar niet met geweren; jagen is verboden en de dieren weten dat maar al te goed.

Beechy’s Ground Squirrel, Coyote, Black-tailed Deer, Yellow-billed Magpie, Acorn Woodpecker, Western Bluebird, Lark Sparrow, Western Meadow Lark, Brewer’s Blackbird en veel eenden die buiten de basis ook bejaagd worden, hebben allemaal een veilige plek gevonden op een locatie waar de kanonskogels je door de week om de oren vliegen….

De woestijn dan. Aan de oostkant van de bergketen valt minder regen. Veel minder regen omdat die regen door de bergen wordt tegengehouden. Een prachtig woestijngebied is het gevolg. We komen laat in de avond aan en willen de schemer en de eerste uren van de avond gebruiken om zoogdieren te zoeken, specifiek Kit Fox en Kangaroo Rat. Helaas begint het te regenen op het moment dat wij het gebied inrijden en hebben we, behalve heel veel Strandleeuweriken en een haas, niet veel gezien. Een prima gebied om nog een keer naar terug te keren dus.

Vanuit Los Angeles,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 23 december 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...