counter on tumblr
 

21 - De laatste van de helft

14-07-2021

Onze laatste volle dag van de bootreis vandaag. Met nog 1 eilandengroep te gaan, de Snares Islands, een serie kleine eilandjes ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Stewart island.

Belangrijkste doelsoort: de Snares Crested Penguin.

Er zijn 18 soorten pinguïns op de wereld. Tijdens onze reis hebben Willem en ik de mogelijkheid er 9 van te zien, de helft dus. In chronologische volgorde hebben we tot nu toe gezien: Fiordland Crested Penguin, Little Blue Penguin, Erect-crested Penguin, King Penguin, Yellow-eyed Penguin, Royal Penguin en Gentoo Penguin. Als we de Snares Crested Penguin ook zien, hebben we het dus verdraaid goed gedaan op het gebied van pinguïns.

Waar het weer de hele reis heeft meegezeten, werd het vandaag wat lastiger. De wind nam toe tot kracht 7-8, het ging regenen en er zat een flinke deining in de zee. Bepaald geen condities om in een zodiac te stappen en vlak onder de kust te gaan varen op zoek naar pinguïns. Het zal dus vanaf de boot zelf moeten gebeuren. Op zich ook geen ramp, alleen dat betekent dat de afstand tot de eilanden vrij groot zal zijn, de kapitein heeft niet voor niets de bijnaam Kapitein Farovski. Wel zo veilig, maar niet zo dichtbij derhalve.

Gelukkig is er maar één pinguïnsoort op het eiland, dus zodra we een pinguïn zien, zitten we goed. Sommige mensen zien er eentje zwemmen rond de boot, maar de meesten zien niets, hoe hard ze ook zoeken. Een groep van een stuk of 15 vogels met witte lijven doet de hoop leven, maar bij nadere bestudering blijkt het hier om meeuwen te gaan, niet waar we naar zoeken.

De kapitein heeft al aangegeven het niet verantwoord te vinden het schip te draaien in deze wateren, we moeten het dus in één keer doen. Als we tijdens het voorbijvaren de soort niet zien, zullen we het moeten opgeven. Om jullie niet langer in spanning te houden, zal ik verklappen dat we uiteindelijk ongeveer 20 Snares Crested Penguins hebben gezien, maar wel op flinke afstand. Een waarneming uit de categorie BVD dus, Better Views Desired.

De laatste dag aan boord is altijd een dag van formaliteiten. Rekening moeten betaald worden, douaneformulieren ingevuld, e-mailadressen uitgewisseld en als klapper moeten de tassen ook weer ingepakt worden. Weinig tijd om andere dingen te doen, het blog zal dan ook hier bij blijven.

Althans, voor de zeereis. Voor de rest van de reis rond de wereld (waar Willem en ik de rest van de Nederlandse groep weer zullen verlaten) staan nog de nodige blogentries op het programma. Eerst een paar dagen Nieuw Zeeland en dan op naar de volgende bestemming….

Vanaf de Snares Islands,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 14 december 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...