counter on tumblr
 

2 - De eerste dagen

14-07-2021

Na een vrij comfortabele vlucht komen we rond het middaguur plaatselijke tijd in Hong Kong aan. Reisgenoot Willem (u weet wel, de ster uit Willems walvissendag) had een verrassing in petto: één van zijn vrienden woont in Hong Kong en staat ons bij de gate op te wachten, samen met zijn vrouw. Dat scheelt een boel gehannes en gezeur met bus, metro en taxi om bij ons hotel te komen.

We krijgen een eerste stadstoer in hun auto voor we inchecken in ons hotel en we doorrijden naar hun huis voor een lunch van wereldklasse. Met uitzicht over één van de vele baaien die Hong Kong rijk is, omgeven door Light-vented Bulbuls en flink wat Zwarte Wouwen genieten we van heerlijk versie sushi.

Lars en Mildred (die inmiddels half en half het plan van een B&B voor bezoekende vogelaars hebben opgevat) geven ons alle ins en outs van het leven in Hong Kong voor we aan het einde van de middag de stad in gaan. Per taxi (kwartiertje rijden, kost ongeveer 6 Euro), metro (de hele stad door kost ongeveer 2 Euro) en benenwagen (nog steeds gratis) verkennen we een aantal van de highlights.

Wat ons opvalt is dat Hong Kong – zo groot als de provincie Utrecht, maar met 9 miljoen inwoners – toch enorm veel groen heeft. Ruim meer dan dan de helft van de stad bestaat uit volledige groene hellingen vol bos. Veel vogels zien we vandaag niet (de eerste vogeltour staat pas morgen op het programma), maar die zitten er ongetwijfeld, verstopt in het groen.

The Peak is zo’n beetje het hoogste punt van de stad. Het is ook een bekend toeristisch punt vanwege het prachtige uitzicht over de skyline, dus wel flink druk, maar het is allemaal wel te behappen. De tandradbaan die steil naar beneden keldert, voert dwars door de bossen en brengt ons bij wat blijkbaar de langste roltrappen ter wereld zijn. Na een eigen inspectie ervan lijkt me dat best mogelijk, je kunt dwars door de halve stad manoeuvreren, rustig keuvelend op de voortrollende trappen.

Met zoveel lokale Oosterse specialiteiten en mogelijkheden qua restaurants is het natuurlijk niet verwonderlijk dat we eindigen bij Orange Tree, een Nederlands restaurant met een Nederlandse eigenaar. Onze gastheer Lars, die al een jaar of drie in Hong Kong woont, was hier nooit geweest en Willem en ik zijn tenslotte ook al een flinke tijd van huis, dus unaniem akkoord voor een avondje Nederlands bier voor de twee anderen en een colaatje voor mij, aangevuld met oer-Hollandse specialiteiten als bitterballen, kroket, rauwe haring en patat met mayonaise en satésaus:-)

Met de ferry die een spectaculair zicht op de met neon verlichte skyline bood sluiten we onze tour door de stad af om ons eerste jetlag er met gemak van af te slapen, in afwachting van een dagje vogelen met een lokale vogelaar, die ons onder andere naar Mai Po zal brengen….

Vanuit Hong Kong,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 21 november 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...