counter on tumblr
 

18 - Auckland Island

14-07-2021

Met een vrij gladde zee gedurende de nacht komen we ruim voor schema aan bij Auckland Island. Eigenlijk zou het de Auckland Islands moeten zijn, want er zijn verschillende eilanden bij elkaar. Bekendste eiland is Adam’s Island, vol met broedende vogels, maar strikt off limits voor alle bezoek. Hier zijn nooit katten, ratten, muizen, varkens of wat voor schadelijke soorten dan ook geïntroduceerd en dat wil men graag zo houden.

Het schijnt zelfs wereldwijd het grootste eiland te zijn dat altijd vrij van schadelijke soorten geweest is. Zelfs onderzoekers krijgen maar zeer zelden toestemming hier aan land te gaan, en twee van onze gidsen aan boord hebben ALLE soorten in Nieuw Zeeland gezien, met uitzondering van de ral die op Adam’s Island voorkomt. ’t Is dus vrij lastig daar te landen en misschien is dat maar goed ook.

In plaats van een landing doen we dan maar een zodiaccruise voor de kust. Er zitten best een paar soorten die het vermelden waard zijn: Auckland Island Flightless Teal (een neefje van de eerder geziene Campbell Teal), Auckland Island Shag (aalscholver nummer zoveel), zowel Red-crowned als Yellow-crowned Parakeet en New Zealand Falcon, een zeer lastige rakker om te zien, want er zijn er maar weinig van.

Tijdens de cruise zien we eigenlijk alles behalve de twee parkieten, en de New Zealand Falcon (een kruising tussen Boomvalk en Sperwer) zien we zelfs bijzonder goed; Willem heeft er uiteraard strakke foto’s van. Een middagwandeling op het eiland dat ertegenover ligt – en wel met vergunning te betreden is – levert een prachtig, bijna onwerkelijk landschap van Rata-forest op, typische begroeiing van deze streek. Je hebt maar heel weinig fantasie om hier een Hobbit uit Lord of the Rings voorbij te zien schuifelen, het is volstrekt duidelijk waarom ze de filmserie hier opgenomen hebben.

Morgen hebben we hier een volle dag, maar dan op een nabijgelegen eiland in deze groep, Enderby Island.

Vanuit Auckland Island,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 11 december 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...