counter on tumblr
 

12 - Naar Campbell Island

14-07-2021

Een rustige dag op zee vandaag. Althans, rustig qua vogels, want de zee zelf is niet heel rustig, eerder wat onrustig. Hoewel het niet hard waait is er flink wat lange deining, waarschijnlijk de uitlopers van een storm in de buurt van Antarctica. Die lange deining zorgt ervoor dat het schip flink op en neer gaat en het aantal afhakers bij de maaltijden is dan ook iets toegenomen.

Zoals gezegd weinig te vermelden op het gebied van vogels. Zoals gebruikelijk wat Grauwe Pijlstormvogels, wat Mottled Petrels, een albatrosje hier of daar, maar daar houdt het dan ook wel bij op. Tot die ene vogel dan.

Aan het einde van de middag staat onze groep verdeeld over twee plekken: zelf sta ik op de brug, de rest staat op het achterdek. Op de brug is er een mooi uitzicht en geen wind en spray. Op het achterdek heb je langer zicht op de vogels tot ze uit beeld verdwijnen. Op de brug sta ik samen met Mr. Birding New Zealand, Brent Stephenson. Brent is de bekendste en waarschijnlijk ook de beste vogelaar van Nieuw Zeeland, is nu bezig met het verbreken van het jaarrecord van Nieuw Zeeland (dat staat ook al op zijn naam) en kan best een potje vogelen.

Op een gegeven moment ziet Brent een afwijkende petrel langs vliegen, roept meteen “What’s that?” en vertelt mij waar te kijken. Ik krijg de vogel meteen in beeld, en inderdaad, dit is iets aparts. Deels donkere ondervleugels, een witte buik, geen kopkap en geen zwarte oksels zijn de punten die ik snel in mijn hoofd noteer. Uiteraard liggen alle camera’s op dit moment buiten gebruik, Murphy’s Law werkt aan de andere kant van de wereld ook gewoon.

We rennen gauw naar het achterdek om te horen dat er daar maar twee mensen de vogel ook gezien, Willem en een Amerikaan. De rest heeft het dier niet gezien. Wat volgt is een discussie over de determinatie van de vogels. Grofweg zijn er vier mogelijkheden:

1) Mottled Petrel – valt af vanwege de witte buik
2) Gould’s Petrel – valt af vanwege het ontbreken van een kopkap
3) Black-winged Petrel
4) De bizar zeldzame Chatham Petrel

De discussie splitst zich dus toe op de laatste twee soorten, waarbij Black-winged Petrel een beetje buiten zijn gebruikelijke gebied zou zijn en de Chatham Petrel zo bizar zeldzaam is (minder dan 200 vogels) dat dat ook niet meteen voor de hand ligt.

Belangrijkste kenmerk voor de Chatham Petrel is zwarte oksels. Dat was bekend en daar heb ik dus specifiek naar gekeken, maar niet gevonden. Brent heeft veel Black-winged Petrels gezien en vindt dat dit er niet uitzag als een Black-winged Petrel. Conclusie: de vogel komt als officiële waarneming van Chatham Petrel op de triplijst, maar ik tel hem niet (want ik geloof niet dat het er één was…)

Misschien vliegt de vogel nog een keer voorbij en zijn de camera’s dan wel voorhanden….

Morgen volgt Campbell Island, met ook daar een endemische aalscholver, een snip en een eend die niet kan vliegen.

Op weg naar Campbell Island,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 5 december 2014


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...