3 - Aankomst in berengebied
03-07-2021Van de eigenaar van de lodge kregen we de tip om gisteravond nog naar een van de vele meren te gaan omdat dit een goede plek zou zijn voor Parelduiker. Daar aangekomen zwommen er inderdaad zes Parelduikers in zomerkleed, jammer genoeg net te ver voor de telelens maar met de ondergaande zon en een skyline van het taigabos lukte het om wat sfeerplaatjes te maken. Terwijl we aan het fotograferen waren vloog er al roepend een groepje Pestvogels over en in de bomen Met de zon die langzaam aan het zakken was in de avondlucht zochten we een overzichtspunt op om de ondergaande zon te fotograferen, altijd een mooi leerpunt tijdens een reis.
Op de terugweg merkte één van de deelnemers een Bosrendier op, een mannetje dat recht op ons af kwam lopen om de weg over te steken, dus snel de auto in z´n achteruit en iedereen uit de auto. Helaas ging alles zo snel dat het nog maar net aan lukte een paar plaatjes te schieten. Het geluk was niet echt met ons, want even later vloog er weliswaar een mannetje Korhoen op uit de berm, maar ook deze vogel verdween direct het bos in.
Morgenavond is het dan eindelijk zo ver en kunnen we de eerste nacht in de hutten spenderen, we kijken er naar uit.
29-7-2012
Omdat het gisteravond al behoorlijk aan het waaien was, had het geen zin om vroeg op te staan om de mist boven het meer te fotograferen. Iets langer in bed gelegen, op zich ook wel nuttig voor de komende nachten die toch vrij kort zullen zijn….
Rond de lodge zitten dit jaar opvallend veel Grauwe Vliegenvangers en Kwikstaarten, zowel Witte als Gele Kwikstaarten; het is waarschijnlijk een jaar met meer muggen dan gewoonlijk.
Regelmatig vliegen Pestvogels over en in de verte horen we veel Goudvinken en Kraanvogels roepen en in de berken foerageren Fitissen en enkele Fluiters.
Langs de toegangsweg naar de lodge ligt een doodgereden adder waar de Rode Bosmieren en bezoekende fotografen wel raad mee weten.
De temperatuur begint inmiddels al aardig op te lopen en ook de insecten worden steeds actiever. Zonder DEET hoef je er echt niet aan te denken het bos in te lopen….
In de buurt van de weg zitten veel Blauwtjes (vlinders) en en libellen (type Bruine Glazenmaker) en juffers (nader te determineren).
Helaas trok het aan het einde van de ochtend steeds meer dicht en begon het zelfs even kort maar hevig te regenen. Nu maar hopen dat de opklaringen die volgden de overhand zullen houden de komende dagen!
Vanuit het Fins/Russische grensgebied,
Menno van Duijn
Geplaatst op: 29 juli 2012