counter on tumblr
 

Op vrijdagavond treffen we elkaar bij de balie van Finnair en precies op tijd checken we in. Na de hele procedure van inchecken, controles etc. te hebben afgehandeld kunnen we, na nog wat te hebben gegeten, het vliegtuig in en krap twee uur later staan we al in Helsinki. Gelukkig hebben we snel allemaal onze bagage en pakken we de bus naar het hotel. In het straatlicht zien we de eerste vogelsoort in Finland, een Kramsvogel. Met een uur tijdsverschil wordt het toch nog vrij laat dus duiken we allemaal meteen onder de wol.

Na een goede nacht slaap – het is toch nog aardig warm dus hebben we zelfs de airco aangehouden – maken we `s morgens een wandeling in de buurt van het hotel. Op de parkeerplaats lopen flink wat Witte Kwikstaarten, Kramsvogels en Merels. Bij een opslagterrein lopen een paar Tapuiten en hangen wat Bonte en Grauwe Vliegenvangers rond. In het aangrenzende park zien we nog wat Braamsluipers in de lage struiken en de verrassing van de dag zijn toch wel de Fluiters.

Ook hier vliegen de Gierzwaluwen met veel kabaal tussen de gebouwen en op de distels zitten Putters en Sijzen gezamenlijk de pluizenbollen te molesteren. Terug bij het hotel zien we nog een groepje Groenlingen en uiteraard kunnen de Huismussen, hier nog redelijk talrijk, niet ontbreken.

Na deze ochtendwandeling ontbijten we en maken we ons op voor de binnenlandse vlucht om twaalf uur naar het noordoosten. Daar worden we opgewacht door de eigenaar van de lodge die ons naar het gebied bij de grens met Rusland brengt waar we ons de komende dagen zullen vermaken.

Vanuit Helsinki – Finland,

Menno van Duijn

UPDATE 28-07-2012 18.45 uur.

Na een kleine anderhalf uur vliegen kwamen we aan in het oosten van Finland waar we vriendelijk werden ontvangen door de eigenaar van de lodge. Een laatste, korte stop bij de supermarkt om de laatste lekkernijen voor onderweg in te kopen was het laatste contact met de buitenwereld voor we verder de taiga in trokken.

Na een kleine twee uur rijden kwamen we bij de lodge aan; onderweg zagen we nog wel even kort een Moerassneeuwhoen in een veld zitten, maar verder was het zo midden op de dag erg stil. We strekten even de benen en werden prompt overladen met muggen. In de gauwigheid waren we even vergeten om ons in te smeren, maar na een beetje DEET was er geen mug meer te zien en konden we ongestoord weer verder. Het is hier nu vrij stil met alleen wat Witte Kwikstaarten en Boerenzwaluwen die actief insecten aan het vangen waren en een Grote Bonte Specht die snel voorbij vloog.

Na het diner kregen we recente foto´s te zien die de vorige drie avonden waren gemaakt en die logen er niet om! Prachtige platen van Veelvraat maakten ons alleen maar hongeriger en we kunnen niet wachten om zelf de hutten in te mogen. Elke avond komt een solitaire wolf, die optrekt met een Bruine Beer, en dat had de fotograaf in een beeld weten vast te leggen. Van hem kregen we uitgebreide informatie over vanuit welke hutten hij had gefotografeerd, welke tijdstippen en met welke instellingen zodat we goed voorbereid zijn en meteen aan de slag kunnen vanavond.

Eerst kunnen we de auto lenen en zullen we proberen in de omgeving foto´s te maken van de taiga en met wat geluk vinden we een Auerhoen die hier ´s avonds regelmatig langs de weg lopen om steentjes op te pikken voor hun spijsvertering….

Vanuit het Fins/Russische grensgebied,

Menno van Duijn

Geplaatst op: 28 juli 2012


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...