counter on tumblr
 

44 - Atlantic Odyssey extended 3

03-07-2021

Al vrij vroeg in de morgen kwamen we aan bij de Canarische Eilanden; we volgen de route west van Gomera en oost van Hierro en La Palma; dit is de zee-engte waar de dolfijnen en walvissen zouden moeten zijn. Ton (een Engelsman, die wekelijks via cruiseschepen de bewegingen van de zee-zoogdieren registreert in dit deel van de Atlantic) was de aanstichter van deze gewijzigde route, had aangegeven dat er veel kans is op leuke dingen. Al vrij snel een aantal Atlantic Spotted Dolphins en qua vogels de al bekende Kühls Pijlen en Bulwers Stormvogels. Na het ontbijt een Boerenzwaluw, die het schip een tijdje volgt, gevolgd door een duif (geen Kaapse).

Dan toch een “blow”; schip gekeerd en geprobeerd dicht bij te komen, wat redelijk lukte. Het was een Sperm Whale, die een tijdje lag te dobberen en vervolgens een duik nam waarbij de staart erg goed te zien was. Na een aantal Geelpootmeeuwen en Madeira Stormvogeltjes zagen we een vrij grote groep van Atlantic Spotted Dolphins; uit foto’s van later blijkt er ook een paar Routh-toothed Dolphins tussen hebben gezeten. In de namiddag een paar Noordse Pijlen en tot slot een groep Short-finned Pilot Whales.

Selvagen

Tegen de ochtend waren we bij La Isla Pequena (Salvages); dat is een serie van 3 kleine eilandjes, waar de golven eigenlijk vrij spel hadden; geen plek dus om een zodiac-cruise te gaan maken. In het vage ochtendlicht een vermoedelijke Dougalls Stern, enige Visdieven en een paar Kleine Zilverreigers. Er was geen enkele Mediterranean Monk Seal aanwezig, deze zouden hier namelijk prima kunnen zitten.

Na het ontbijt verder naar Isla Le Grande (het grootste eiland van de Salvages). Op zee zat een grote goep Kühls Pijlstormvogels en onderweg zagen we nog een paar Bonte Stormvogeltjes, maar al met al niet de grote hoeveelheid vogels die we hadden verwacht. Na een tijdje dobberen rond dit eiland was het eensluidend besluit om maar door te varen naar Desertas, dan zouden we daar in elk geval ’s ochtends vroeg kunnen zijn. Onderweg nog een aantal Noordse Pijlstormvogels en Bulwer's Stormvogels en een Huiszwaluw, die een tijdlang langs de boot is blijven hangen. Verder eindelijk een keer een schilpad ((Hawksbill Turtle) die redelijk fotografeerbaar was. Na een groep Atlantic Spotted Dolphins was de dag voorbij.

Desertas

’s Ochtends vroeg waren we aangekomen bij Desertas, en ik stond al rond 7:00 uur, met zwemvest en al bij de zodiac-plek. Na een paar dagen sudderen moet er nu toch wat bij komen (qua soorten) en de beste plek in de zodiacs is toch wel bij de vogelexpert aan boord. En inderdaad was ik de éérste, vrij snel gevolgd door Graham; de Engelsman die ook al sinds Ushuaia aan boord is. Bij het eiland aangekomen was er eigenlijk niets te zien (tja, 5 Geelpootmeeuwen en een paar passerines) maar de verwachte hoeveelheid petrels waren er gewoon niet, dus gingen we op weg naar het zuidelijke eiland waar vermoedelijk wel de Mediterranean Monk Seals zouden zitten; helaas werden we halverwege teruggeroepen door de kapitein; deze had de autoriteiten aan de telefoon gehad, en het werd ons verboden om verder met de zodiacs rond te varen.

Restte ons niets anders dan terug te gaan op de boot en op weg te gaan naar Funchal, Madeira, het eindpunt van de reis. Onderweg nog wel weer grote groepen Kühls-, Noordse- en Kleine Pijlstormvogels.

Jan Dekker

Geplaatst op: 14 mei 2011


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...