counter on tumblr
 

43 -Atlantic Odyssey extended 2

03-07-2021

Vanochtend aangekomen bij de Mauritaanse kust ter hoogte van Nouakchott. Voor de kust is een breed stuk (rond de 5 km) met ondiep water (0 – 100m), waarna het snel dieper wordt tot rond de 1.000 meter. Onze koers loopt vanaf hier noordelijk, ongeveer over de waterdiepte van 200 meter. Hier varen ook de grote trawlers (o.a. uit Nederland) met sleepnetten om de nog resterende vis weg te vangen, maar ook zien we hier vele grote containerschepen.

Nog steeds staat er een sterke wind (kracht 5 á 6). Meteen ’s ochtends, voor het ontbijt al een groep Short-finned Pilot Whales, verder Arctic Skua en Wilson’s Storm-petrel. Na de lunch werd het echter menens; we belandden midden in de vogeltrek naar het noorden. In een paar uur tijd hadden we al zeker 2,5 á 3 duizend vogels gezien. Heel veel Vorkstaartmeeuwen, Noordse Sterns, Middelste Jagers, Jan-van-Genten en Koningssterns. Verder de andere jagers (Kleinste-, Kleine- en Grote), Pijlstormvogels (Kühls en Grauwe) en een aantal Wilson’s Storm-petrel’s. Een waar spektakel dus, waarbij je soms niet weet waar je moet kijken.

Rond een uur of twaalf kwam er nog een klein groepje Sperm Whales langs, waarvan er één prachtig z’n staart liet zien, voor hij onder dook. Daarna werd het rustiger, er waren nog wel diverse groepjes vogels, zittend op het water te zien, maar de grote trek was over. Voldoende tijd dus om aan de BBQ te beginnen. Deze wordt vrijdags gehouden op het achterdek, waarbij worstjes, kippenpoten, hamburgers en diverse salades met bier en wijn worden geserveerd. Nee, ik hoef me geen zorgen te maken dat ik af zal vallen, het eten hier aan boord is uitstekend.

Allemaal reuze gezellig en omdat het achterdek redelijke beschutting geeft ook erg aangenaam. Nadien niet meer zo veel vogels gezien (zou het aan de biertjes hebben gelegen??). Gelukkig kwam er nog wel een grote groep (150 st) Long-beaked Common Dolphins langs.

West Afrika

Nog steeds veel wind, en ’s ochtends vroeg alleen maar een paar Kühls Pijlen. Het lijkt een rustige dag te worden. Na het ontbijt een paar Jan-van-Genten, Rosse Franjepoten en een 5-tal Portugese Man-of-war. We begonnen al een beetje weg te dromen, tot er opeens een paar White-faced Storm-petrel’s voor de boeg langs kwamen; ik kon een paar redelijke foto’s maken. Na een paar Flying Fish en een Sunfish, kwam er een klein groepje Atlantic Spotted Dolphin’s langs.

Na de middag waren er nog steeds niet veel vogels, maar dit werd goed gemaakt door een groep Short-finned Pilot Whale’s en twee Bryde’s Whale’s. De laatsten waren lastig te zien, alleen maar een blow en dan een minuut of 5 niets en dan weer een blow; maar geen kop, rugvin of iets dergelijks. Het leek er op alsof ze een spelletje met ons speelden. De kapitein had het schip al gekeerd, zodat we ze bleven volgen, en dat loonde. Opeens dook er één vlak naast het schip op, waarvan de lange rug en vin prima te zien waren (achteraf toen ik de foto’s beter bekeek, zag ik overigens dat ik ook de kop op de foto heb). Na een Noordse Pijlstormvogel (ook nieuw voor mij) en als toetje een groep Striped Dolphin’s was de middag voorbij.

Langzamerhand raak ik toch wat ingeburgerd in de “nieuwe groep reizigers”; met het diner bij een Française gezeten, die overigens goed Engels spreekt; dat komt niet zo vaak voor. Ze had alleen wel het accent van die politieagent in “Allo Allo”; ik heb me netjes gedragen.

Vanavond zijn we afgebogen van de route langs de Mauritaanse kust, en gaan we rechtstreeks naar de Canarische eilanden om een bezoek te brengen aan het zeezoogdierenreservaat rond La Gomera. Dit wijkt af van de geplande route, maar aangezien de huidige route niet meer echt veel vogels lijkt te geven, is eigenlijk iedereen wel voor om iets anders te proberen.

Jan Dekker

Geplaatst op: 12 mei 2011


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...