counter on tumblr
 

42 - Dag 28 en 29 Pacific

03-07-2021

We komen zo langzamerhand in het begin van de eerste deadzone. Weinig vogels en nog minder zeezoogdieren. Veel zon, soms wat wind, maar het overheersende gevoel is vooral warm…

Weinig hoogtepunten vandaag, de weinige opwindende zaken hebben vooral te doen met het passeren van de evenaar in de loop van de middag. Het schip wordt bij 0° stilgelegd en iedereen krijgt de gelegenheid om het water in te springen (sommigen doen het niet omdat ze oprecht bang zijn door een haai gegrepen te worden in het water; we zien zo af en toe een angstaanjagend groot exemplaar voorbij zwemmen) en over de evenaar te zwemmen. Zelf ben ik de evenaar inmiddels per vliegtuig, per auto en te voet overgestoken, maar overzwemmen ontbreekt nog op dat lijstje, dus hup het water in.

Zodra ik er in lig, wordt duidelijk dat er een duivelse stroming staat die er voor zorgt dat je uit alle macht moet zwemmen om überhaupt maar op gelijke hoogte te blijven met het schip, het wordt dus een zware dobber. Afgesproken is dat de expeditieleider in een zodiac óp de evenaar gaat liggen zodat iedereen weet waar die precies ligt, en dan blijkt al snel dat niet alleen de zwemmers, maar ook het schip flink afdrijven. Al snel ligt de evenaar een kleine 100 meter verderop. Liefhebbers kunnen proberen in de zodiac te klimmen die vervolgens terug vaart naar het zuidelijk halfrond waar je van boord kunt springen en dan de evenaar overzwemmen. Het eruit springen gaat prima, het overzwemmen kost onverwacht veel moeite, de stroming is echt sterk. Uiteindelijk lukt het dan toch, voor wat het waard is (en dat is waarschijnlijk niet echt veel…)

Terug aan boord volgt eens een keer niet de semi-verplichting show met Neptunus/Poseidon waarbij evenaarnieuwelingen één of andere rite moeten ondergaan, maar men houdt het bij een eenvoudige toast op het passeren van de evenaar.

Vogels vandaag: verrekte weinig. Zoogdieren vandaag: zo mogelijk nog minder…

Dag 29 – Een dag vol leegte

Een kort bericht, er valt weinig te melden over vandaag. De ochtend bestond vooral uit zeer hevige tropische buien waarbij iedereen zijn vertier binnen zoekt. Remco is wat ziekig en slaapt vooral veel, goede timing op zo’n rustige dag.

Na de lunch is het droog, maar dat wil nog niet zeggen dat we ook wat zien. Af en toe een pijlstormvogel (meestal Short-tailed), een Noddy (bruin), een Tropicbird (White-tailed) en soms een sterntje (White), en geen enkel zoogdier. Af en toe leidt een drijvende kokosnoot tot wat opwinding in de hoop dat het een schildpad of ander wezen is, maar als we maar dichtbij genoeg zijn, blijkt het eigenlijk altijd een kokosnoot te worden.

Morgenavond komen we aan in Chuuk (ook wel Truk of Truuk genoemd), maar omdat het lang onder de invloed van de VS heeft gestaan, schijnen de douaneformaliteiten hier net zo langdradig en overdreven te zijn, zodat we pas de daaropvolgende dag aan land kunnen gaan.

Vanaf The Spirit of Enderby in 04°27” noorderbreedte, 152°37” Oosterlengte,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 12 mei 2011

 


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...