counter on tumblr
 

38 - Atlantic Odyssey extended 1

03-07-2021

Hoewel we al een keer in Praia zijn geweest, moet er aan het begin van de dag toch weer een volledige “inklaring” plaatsvinden (douane aan boord, paspoortcontrole etc.). Hierdoor kon ik pas laat van boord om een bezoekje te brengen aan de oude stad. Op de terugweg naar de boot nog een Regenwulp, Oeverloper,Kaapverdische Gierzwaluw en Spaanse Mus op de foto kunnen zetten. Rond 13:00 uur waren we terug aan boord, waren de nieuwe passagiers ook aanwezig en werden als eerste de veiligheids-instructies (zwemvesten testen en de weg naar de reddingssloep oefenen) doorgenomen. Een wat rare gewaarwording eigenlijk; bij de instructie zat de “oude groep reizigers” (15 personen) aan de ene kant van de lounge en de “nieuwe groep” (24 personen) aan de andere kant.

Wij oudjes hebben wat moeite met het opnieuw doorlopen van het kennismakings-proces (wie ben je/wat doe je/waar woon je etc). Afijn, rond 14.00 uur konden we uitvaren en vrij spoedig kwamen we weer de groep Pantropical Spotted Dolphins tegen; deze zwerven al een aantal dagen dicht rond de haven van Praia. Niet veel later een leuke verrassing: een White-Tailed Tropicbird. Na een groepje niet benoembare Beaked Whale’s zagen we een grote groep van rond de 700 vogels, die foerageerden op (waarschijnlijk) tonijn. De groep bestond uit ruim 450 Arctic Terns, een paar honderd Cory’s-/Cape Verde-Shearwaters, Brown Booby’s en een aantal Boyd’s Shearwaters. Aan het eind van de middag hadden we nog een keer een groep Pantropical Spotted Dolphins.

Raso

De afgelopen nacht zijn we naar Raso gevaren, dus rond 06:00 uur al in de zodiac voor een cruise rond de westkant van het eiland.De omstandigheden waren matig tot slecht (tegenlicht, redelijke deining en Raso heeft een steile rotswand van een tiental meters hoog); hoe vind je dan een leeuwerik? Als eerste zagen we een visarend, die een vrij grote vis gevangen had, en even later zagen we zelfs een tweede. Op de rotswand veel “passerines”, die na betere bestudering allemaal Iago Sparrows blijken te zijn. Dan toch een silhouet van een leeuwerik, en ja hoor: de Razoleeuwerik. Een wel erg leuke soort. Verder vanuit de zodiac nog de Red-billed Tropicbird, Brown Booby’ s met jongen, Little Egret, Whimbrel en Turnstone.

Na het ontbijt verder gevaren langs de eilandengroep rond Blanco. Deze eilanden zijn vrij jonge vulkanen, met op de hellingen een erosie-aslaag, waar overheen gedeeltelijk een laagje Sahara-zand is geblazen. Deze omgeving is nog behoorlijk onbekend, volgens de kaart zou er ruim 100 meter water moeten staan, maar de apparatuur aan boord gaf maar 20 meter aan. De kapitein durfde het daarom niet aan om tussen de eilanden door te varen, en omdat er toch ook geen vogels of zeezoogdieren waren te zien, zijn we terug gevaren richting Raso.

Dicht bij Raso was opeens een grote flipper te zien – Humpback Whale. Het blijkt een vouwtje met een jong te zijn. Eerst erg vaak met de flippers in de lucht en toen we dichter bij kwamen ook duidelijk de ruggen met de vinnen kunnen zien. Als toetje doken ze onder waarbij de staart erg mooi te zien was. Daarna werd de koers uitgezet naar de kust van Mauritanië (ongeveer 40 uur varen). Onderweg nog Fea’s Petrels, zekere Cape Verde Shearwaters, Madeiran Storm-petrel, Boyd’s Shearwater en Bulwer’s Petrel.

Op weg naar West Afrika

We hebben al een paar dagen vrij veel wind en vandaag trok deze aan naar een windkracht 6-7 met af en toe golven over het voordek en zelfs op het bovenste dek voelde je soms een zoutige spray. Al met al niet zo goed voor mijn camera, die toch al wat moeite heeft met de zilte omstandigheden. Daarbij was het ’s ochtends rond 06:30 ook nog ronduit kil, zodat er ook nog een fleece gehaald moest worden. Al met al niet echt de tropische omstandigheden die je zou verwachten.

Tot rond 10:00 uur hadden we al wel zeker 15 vogels gezien (Madeiran-/Leach’s- Storm-petrel, Brown Booby, Arctic Tern), dus het beloofde een wat saaie dag te worden en vanwege de hoge golven was het vooruitzicht op zeezoogdieren ook zeer matig. Tot de middag hebben we dan ook vrijwel niets meer gezien. Na de middag klaarde het een beetje op; de zon scheen en de wind zakte naar kracht 5. Resultaat was er ook naar; twee keer een Hammerhead Shark, een drietal Hawksbill Turtle’s en een paar Portuguese Man-of-war.

De verveling begon toch zichtbaar toe te slaan. Hoewel meer dan de helft (ruim 25 pers) toch wel als goede/fanatieke vogelaars benoemd kan worden, bleven er rond 15:00 uur maar een vijftal over op het dek. En aangezien ik geen zin had om aan het fotoselectiewerk te beginnen (d’r liggen nog zeker een 5.000 die gesorteerd moeten worden) ben ik toch maar op het dek gebleven. En dat loonde; 4 Killer Whales, waarvan er één achter de boot langs verdween. De andere 3 (man/vrouwtje met jong) kwamen recht op het schip af, doken er onderdoor en verdwenen aan de andere kant. De kapitein werkte goed mee, zodat de boot spoedig werd gedraaid en wij achter de Orka’s aan konden. Toen we ze weer gevonden hadden, bleven ze tot op 1 meter vanaf de boot mee zwemmen; erg indrukwekkend, vooral het mannetje met z’ n enorme rugvin.

Na een ijsje (rond 16:00 uur is er regelmatig iets bijzonders op het dek: ijsjes – pinacolada’s – cocktails) opeens een grote groep dolfijnen. Op het eerste gezicht leken het weer Pantropical Spotted Dolphins te zijn, maar toen ze dichterbij kwamen bleken het Atlantic Spotted Dolphin’s te zijn en dat is toch weer een nieuwe soort op deze reis. Het was een groep van z’n 30 stuks. Daarna kwam de eerste franjepoot langs, welke na bestudering van de foto’s een Rosse Franjepoot bleek te zijn. De dag werd besloten met een Middelste Jager; al met al toch een erg leuke dag.

Jan Dekker

Geplaatst op: 8 mei 2011

 


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...