counter on tumblr
 

13 - Sitting ducks

02-07-2021

Het lijkt ons niet mee te zitten met het weer, vandaag wederom een noordelijke wind welke direct de baai in waait en daarmee dus ook de deining met zich meebrengt. Afgelopen nacht zijn we richting Salisbury Plain en Prion Island gevaren om in de ochtend de weersomstandigheden te peilen voor mogelijke landingen. Salisbury Plain huisvest de grootste kolonie King Penguins ter wereld en is de fraaiste plek van South Georgia op het gebied van natuurbeleving.

Het nabijgelegen Prion Island is de broedplaats van de vogel met de grootste spanwijdte ter wereld, de Wandering Albatross. Bij het krieken van de dag werd ons al direct duidelijk dat een landing op deze locaties vandaag niet mogelijk zal zijn in verband met de wind en deining. Het anker werd gelicht en we lieten Salisbury Plain en Prion Island met een gelaten gevoel achter ons.

Als alternatief zetten we koers richting Fortuna Bay; een beschutte baai waar zich een kolonie van ca. 2000 King Penguins bevind. Tijdens een tocht van drie uur over een roerige oceaan zien we onze eerste Sooty Albatros, naast Wandering Albatrosses, White-chinned Petrels, Soft-plumages Petrels en een aantal Grote Pijlstormvogels. Als we de baai naderen varen we nog langs een groep foeragerende Black-bellied en Wilson’s Storm Petrels.

In de beschutte baai is de deining stukken minder dan op open zee, toch is het niet direct mogelijk een landing te maken en wordt er na de lunch besloten met een zodiac uit te varen om de situatie te polsen. Helaas blijken de golven dermate hoog te zijn dat het praktisch onmogelijk is om veilig aan land te gaan. Bij deze wordt de baai omgedoopt naar (Un)Fortuna Bay en verlaten we na het diner South Georgia.

Dag 11: 06-04-2011 – Aantallen!

Na wederom een bewogen nacht met weinig nachtrust staan we bij het eerste licht op het achterdek. Een stroom vogels hangt achter het schip, voornamelijk White-chinned Petrels, Soft-plumaged Petrels en Grote Pijlstormvogels. Na het ontbijt kopten we al snel nieuwe soorten in: een Spectacled Petrel voegde zich even bij de White-chinned Petrels. Op een gegeven moment vloog een minuscuul stormvogeltje met een grijze rug langs het schip, een Grey-backed Storm Petrel!

Nog geen uur later diende zich nog twee nieuwe petrels aan: de zeer fraaie Atlantic Petrel, waar we er deze dag 15 van zagen en drie Great-winged Petrels. Rinse lukte het om tussen de Black-bellied Storm Petrels twee White-bellied Storm Petrels te onderscheiden. Op de eerste dag van de reis scoorden we al een Grey Petrel, welke behoorlijk out-of-range was, vandaag zagen we acht exemplaren. De aantallen van Southern Giant Petrels waren sterk gedaald naar nog slechts drie vogels met daarbij tevens een Northern Giant Petrel.

De Wandering Albatrosses passeren het schip soms op nog geen drie meter, een Southern Royal Albatross was enigszins onverwacht. De behoorlijke deining van soms bijna vijf meter bemoeilijkte het waarnemen van zeezoogdieren. Slechts enkele “blows”, twee Hourglass Dolphins en een vermoedelijke Bottlenose Dolphin.

Kortom, een succesvolle en vooral diverse dag met totaal 26 soorten zeevogels.

Menno van Duijn

Geplaatst op: 9 april 2011


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...