counter on tumblr
 

05 - Drake Passage dag 1

02-07-2021

De Drake Passage is voor velen een waar obstakel om naar Antarctica te gaan. Deze 2-daagse passage van Zuid Amerika naar Antarctica is berucht om de hevige deining en orkaan-kracht winden. Alle stromingen tussen de Atlantische en Pacifische Oceaan worden door deze doorgang gestuwd en de passage vormt daardoor een trechter voor de stromingen. Als je mensen spreekt over de Drake Passage die gevoelig zijn voor zeeziekte dan zie je de angst in de ogen. Zo vertrokken we ’s nachts uit Zuid Amerika om in het donker de Drake Passage te trotseren….

De volgende ochtend waren we al voor zonsopkomst wakker en wat bleek….? Een kalm zeetje, lichte bries en een opkomende zon….

Tja daar sta je dan, voor mij persoonlijk zou het de ultieme test moeten worden of ik last zou krijgen van zeeziekte. Ik had al meerdere tripjes gedaan, maar nooit eerder last gehad dus ik hoopte stiekem op zwaar weer. Het tweede nadeel kan zijn dat door de matige wind de zeevogels op zee blijven zitten omdat soorten als Royal en Wandering Albatross door hun formaat wind nodig hebben om efficiënt te kunnen vliegen.

De eerste zeevogel was een Diving Petrel spec. die we in de schemer zagen vliegen, maar al gauw diende de eerste Wenkbrauwalbatros zich aan, even later gevolgd door de eerste Southern Royal Albatross. Er was dus genoeg wind voor de zeevogels om te vliegen, een hele geruststelling. Het weer bleef prachtig en door de zon konden we de vogels goed bekijken. Al gauw vloog er een spoor van zeevogels achter het schip: White-chinned Petrel, Northern en Southern Giant Petrel, Soft-plumaged Petrel, Blue Petrel, Black-browed, Grey-headed en Light-mantled Sooty Ablatross. Uiteraard mocht de Wilson’s Storm Petrels niet ontbreken en rond de lunch zagen we ook de eerste Black-bellied Storm Petrels.

Door de kalme zee konden we ook Northern Rockhoppers en King Penguins op zee zien zitten; helaas bleven de zeezoogdieren uit tot enkele ” blows” en pas aan het eind van de dag konden we drie zeer fraaie Southern Bottle-nosed Whales langs zien zwemmen. We stonden op het voordek over zee te kijken toen er een donkere petrel aan kwam vliegen. Iedereen ging er vanuit dat het weer een White-chinned zou zijn, maar deze vogel bleek een donkere snavelpunt te hebben en was bovendien groter en meer gedrongen. Conclusie: een Westland Petrel! Deze vogel hing tot donker rond het schip en liet zich goed bekijken en fotograferen.

Andere goede waarnemingen waren een Grey Petrel, Slender-billed Prion en ongeveer 10 Common Diving Petrels. Het totaal deze dag aan zeevogels eindigde op 25 soorten. Een goede start!

Menno van Duijn

Geplaatst op: 30 maart 2011


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...