counter on tumblr
 

38 - Einde van de AO 2013

05-07-2021

De laatste volle dag van de Atlantic Odyssey van dit jaar. Morgen eindigt de AO in de ochtend en begint ergens in de late middag de West Africa Pelagic. Het schip vaart langzaam richting de Kaapverden waar we morgen vroeg in de ochtend in Praia zullen aanmeren.

Ondanks de flinke wind die er staat (we hadden hier toch echt op een spiegelgladde zee gerekend) vliegen er toch weinig vogels; een Bulwers hier, een Kühl’s daar en af en toe een Noordse Stern.

Zeezoogdieren doen het wel goed vandaag: na een eerste korte blik op een paar Short-finned Pilot Whales (Indische Grienden), meteen gevolgd door een paar Rough-toothed Dolphins zat de stemming er goed in.

Die Rough-toothed Dolphins zien we al voor de tweede keer tijdens deze reis (en kort na deze tweede waarneming zagen we zelfs een derde groep), hoewel de soort bekend staat als lastig te zien.

Het zijn prachtige dieren, net wat kleiner dan een Tuimelaar, maar met een prachtig, wat reptielachtige snuit die ze er bijna als een zwemmende dinosaurus uit laat zien.

Tot mijn persoonlijke vreugde kwam net voor de lunch ook nog een klein groepje Risso’s Dolphins voorbij zwemmen, een soort die ik eerder net gemist had.

Na de lunch was de wind flink aangetrokken, dus het zien van dolfijnen werd een stuk lastiger. Wel twee zeeschildpadden gezien, één Green Turtle en één Loggerhead Turtle, ook al een lifer voor veel mensen die toevallig aan dek stonden.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld dolfijnen en vogels die vaak wat langer blijven hangen, moet je voor schildpadden echt naast de ontdekker staan, anders zijn ze weg. Ze blijven een seconde of 10 hangen en dat was het dan wel.

Vanavond belooft een gezellig afscheid met een droeve ondertoon te worden, want hoewel we erg uitkijken naar de nieuwe scheepsgenoten die de West Africa Pelagic gaan doen, gaan we ook Willem (Prins Willem voor intimi) kwijtraken, hij gaat morgen naar huis……

Vanaf de Plancius, 22º48” Westerlengte, 13º10′ Noorderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 5 mei 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...