counter on tumblr
 

30 - Sint Helena, deel 2

05-07-2021

Geen lunch op de boot vandaag, maar iedereen kreeg wel de gelegenheid zijn eigen lunchpakket samen te stellen. Was niet nodig eigenlijk, want je kunt hier verschrikkelijk goed eten voor weinig, ook als lunch.

Onze groep had vandaag de Island Tour op het programma staan; met een taxibusje gingen we de verschillende hoogtepunten van het eiland af. Of eigenlijk, het ene hoogtepunt, met daaromheen wat fotostops en verhaaltjes over daily life on the island. Onze chauffeur was de “head guide” van het eiland en onderweg kwamen anderen hem regelmatig om uitleg en advies vragen.

Behalve head guide was hij vooral van het type “gooi er een dubbeltje in en hij lult voor een meier”.

Jammer genoeg had iemand dat verkeerd begrepen en werd er een kwartje ingegooid. Mon dieu, dat hebben we geweten, onze oren piepen nog steeds van deze spraakwaterval. Volgens de arts die in de Inezia-groep meereist, leed de beste man aan een heuse medische aandoening, genaamd logorhea, in het Engels ook wel bekend als “verbal diarrea”.

Anyway, na wat fotostops en veel, heel veel, informatie over het eiland, het aantal kerken, de verschillende gezindtes, de schooltijden voor 6 tot 11 jarigen (én niet te vergeten de schooltijden voor 12 tot 16 jarigen) kwamen we bij een klein parkeerplaatsje met een zeer goed onderhouden graspad dat naar beneden liep, richting het graf van Napoleon. Zelfs op deze afgelegen plek straalde het geheel nog wel wat statigheid uit. Het graf zelf is overigens sinds 1840 al leeg; Napoleon himself is toen opgegraven en zijn resten zijn naar Parijs overgebracht (ik meen dat hij inmiddels in de Dome des Invalides ligt).

Op weg naar de het huis waar Napoleon zijn ruim 6 jaar hier in ballingschap heeft doorgebracht, reden we nogmaals langs de Wirebird. Dit is de enige nog resterende inheemse (land)vogel die nog op het eiland te vinden is. Vogels genoeg, maar allemaal geïntroduceerd: Indian Myna, Java Sparrow, Madagascar Fody, Mozambiquesijs en Peaceful Dove zijn hier geen van allen op eigen kracht gekomen. Hetzelfde geldt voor het Sint Helenafazantje, een klein Afrikaans zangvogeltje, waarvan de naam doet vermoeden dat de soort hier zijn oorsprong zou vinden, maar helaas.

Longwood, het gebouw waar Napoleon van 1816 tot zijn dood in 1821 verbleef, is inmiddels officieel Frans grondgebied (wat voor de handvol Franstaligen aan boord meteen serieus reden was om te eisen dat de rondleiding in het Frans gegeven zou worden – de Engelstalige museumdames weigerden er echter aan mee te werken…).

Een zeer interessante collectie spullen van en over Napoleon en zelfs voor de minst historisch onderlegden van de groep nog wel interessant, iedereen heeft immers ooit ergens geleerd over Sint Helena en Napoleon en nu sta je er dan zelf.

De rest van de middag werd doorgebracht in Jamestown, in de koelte met wat koude colaatjes.

Vanavond vertrekken we richting Ascension. Hopelijk dat de bureaucratie die op de Engelse eilanden hand over hand aan het toenemen is, hier niet zo drastisch aanwezig is. Niemand wordt daar beter van, afgezien van een paar letterknechten die nu komma’s mogen gaan controleren op de passagierslijsten.

Het stuk richting Ascension heeft verschillende onderzeese hoogteverschillen, wat vaak goede plekken zijn om zeezoogdieren te zien.

Tijdens het schrijven van het blog werd ik ineens vrij ruw op mijn schouder getikt, één van de dames in de Inezia-groep had een andere tropicbird gezien. Na wat zoekwerk vonden we de vogel terug en het bleek om een White-tailed Tropicbird te gaan. Op zich al leuk, maar deze is met een (mogelijke) twist: de vogel heeft een abrikooskleurige staart en een flinke abrikooskleurige vlek op de bovendelen. Ergens in mijn hoofd zit een afbeelding van een Christmas Island Tropicbird die er net zo uitziet. Hier aan boord hebben we niet de juiste literatuur om het uit te zoeken, even wachten tot we thuis zijn. Vooralsnog ziet het er zeer spannend uit…..

Eerst op naar Ascension Island!

Vanaf de Plancius bij Sint Helena, 05º43” Westerlengte, 15º54” Zuiderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 26 april 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...