counter on tumblr
 

3 - De Odyssey begint

05-07-2021

Onze laatste ochtend aan land bracht ons buiten Ushuaia. Na een eerste blik naar buiten om te zien hoe het weer was, besloten we richting Garibaldi Pas te gaan. Deze pas is een leuke bestemming als het mooi weer is, maar bij wind en regen is het een plek die je beter kunt mijden. Gezien het prille ochtendzonnetje en de vrijwel wolkeloze lucht durfden we de gok echter wel aan om die kant op te gaan.

Zo gezegd, zo gedaan en meteen na het ontbijt zaten we in de auto, de stad uit. Er is maar één mogelijkheid om Ushuaia uit te gaan, de Ruta Nacional 3. Gisteren hadden we deze weg tot aan het einde uitgereden in het nationale park en vandaag namen we de weg naar het noorden, richting Rio Gallegos.

Bij het uitgaan van de stad is al sinds jaar en dag een controlepost van de politie die letterlijk elke auto die Ushuaia in- of uitgaat controleert. Waar men naar zoekt is niet duidelijk, maar wellicht helpt het, want ik geloof dat Al Qaeda nog steeds geen voet aan de grond heeft in Argentinië.

Aangekomen bij de pas bleek het inderdaad windstil te zijn, maar ook de vogels bleven stil. Slechts een paar Black-chinned Siskins kwamen overvliegen, maar dat was het dan ook wel.

Op weg naar Tolhuin, zo’n 100 kilometer ten noorden van Ushuaia, stopten we op verschillende plaatsen, met leuke waarnemingen van onder andere Black-faced Ibis, Austral Blackbird, Neotropic Cormorant, Tufted Tit-tyrant en enkele van de prachtige Chiloe Wigeons (Chileense Smienten).

Omdat we om 4 uur ’s middags moeten inchecken op de boot, gaan we vrij vroeg terug naar Ushuaia, leveren daar de huurauto in en gaan door de douane de pier op, waar ons thuis voor de komende bijna 8(!) weken ligt, het expeditiecruiseschip Plancius.

Na een korte kennismakingsronde met de staffleden op het schip stonden alle vogelaars al vlug buiten aan dek op zoek naar meer moois. Dat kwam er ook zeker in de vorm van Magellanic Penguins, Zuidelijke Reuzenstormvogels, Zuidelijke Stormvogels, een Grote Pijlstormvogel, veel Wenkbrauwalbatrossen, wat Chilean Skuas, een Subantarctic Skua, een Zuidpooljager en wat South American Sea Lions om aan te geven dat we op weg zijn.

De Atlantic Odyssey 2013 is begonnen!

Vanaf de Plancius, 65º22” Westerlengte, 55º09” Zuiderbreedte,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 30 maart 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...