counter on tumblr
 

28 - Aankomst bij Sint Helena

05-07-2021

Vanochtend was duidelijk te merken dat we in de buurt van land kwamen. Nou ja land, een eilandje van een paar tiental vierkante kilometer. De vogels hebben er geen moeite mee dat het maar een klein eilandje in the middle of nowhere is, wat we de afgelopen dagen tekort kwamen aan vogels, kwamen we vandaag tekort aan ogen.

Black Noddy, Brown Noddy, Noordse Stern, Fairy Tern, Bonte Stern, Madeirastormvogeltje, Bulwers Stormvogel, Kühl’s Pijlstormvogel, Red-billed Tropicbird en Maskergent kwamen allemaal in flinke aantallen voorbij.

Onder de kust van Sint Helena, bestaande uit honderden meters hoge vrij steile kliffen, zochten we naar dolfijnen. Die zouden hier ruim voorradig moeten zijn, maar uiteindelijk lukte het ons maar om één soort te zien: Spinner Dolphins. Gelukkig deden ze hun naam wel eer aan, ze “spinden” bij elke sprong die ze uit het water maakten om hun as voor ze weer in het water terechtkwamen. Erg mooi om te zien en we hopen dan ook morgen op veel meer van dit moois.

Sint Helena dan. Na de nodige (maar vooral onverklaarbare) bureaucratische poespas mochten we dan aan land. Meteen op de pier stond vast een taxibusje klaar om de vogelaars richting de Sint Helena Plevier te brengen. Vreemd genoeg gingen lang niet alle vogelaars mee, anderen vonden het belangrijker om eerst het stadje te zien.

Een rit van ruim een half uur over pittige bergweggetjes later staan we dan aan de rand van een weidegebied waar deze critically endangered soort (wereldpopulatie minder dan 200 vogels!) moet voorkomen. Bizar genoeg heeft iemand het een goed idee gevonden om juist in deze paar weilanden wat windmolens neer te zetten. Blijkbaar is men hier niet bezorgd over windmolenslachtoffers onder de vogels…..

De plevier, hier overal aangeduid met Wirebird, was snel gevonden. Heeft oppervlakkig wel wat weg van een strandplevier, ook qua gedrag. Niet tam, maar zeker ook niet schuw, een zeer lange snavel en nog langere poten. Voor bijna iedereen een nieuwe soort dus de stemming zit er goed in.

We geven de taxichauffeur een flinke fooi in het vooruitzicht als hij op de terugweg even omrijdt langs het huis van Napoleon en een dik half uur later zit ik weer aan boord om de telescoop terug te brengen en het blog te schrijven. Over een kwartiertje gaat de volgende zodiac weer richting het eiland en we hebben gepland om (heel werelds) vanavond champions league te gaan kijken….

Morgen en overmorgen zijn twee zeer drukke dagen, mogelijk dat het blog een dagje overslaat.

Vanaf de Plancius bij Sint Helena, 05º43” Westerlengte, 15º54” Zuiderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 24 april 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...