counter on tumblr
 

26 - De supertrekvogel

05-07-2021

Weer een dag met prachtig weer, veel gezelligheid, maar weinig waarnemingen. We vorderen inmiddels stevig richting Sint Helena, maar het is toch nog anderhalve dag varen voor we in de buurt zijn. De hoop is dat hoe dichter we bij land komen, hoe meer vogels we zullen zien, maar vandaag waren we blijkbaar nog ver van land verwijderd, want we hadden slechts twee soorten: Spectacled Petrel en de supertrekvogel: Noordse Stern.

Elk jaar trekt de Noordse Stern van het Noordpoolgebied naar het Zuidpoolgebied. En weer terug. Het is zonder twijfel de diersoort die het meeste daglicht van alle dieren ziet (want zowel in het noorden als in het zuiden leeft de soort in de poolnacht met 24 uur licht per dag.)

Vandaag hadden we er een stuk of 20, verdeeld over drie waarnemingen. Vooral het laatste groepje leidde tot grote vreugde. Zij vlogen boven een groep jagende Yellow-finned Tuna’s die af en toe uit het water sprongen. De tonijnen zijn moeilijk te vinden, maar de sterns gaven perfect aan waar we moesten kijken.

Een ander hoogtepunt van de dag (en dan heb ik het niet over het Italiaanse schepijs op het bovendek in de warme middagzon) was ook visgerelateerd: we zitten inmiddels midden in het territorium van de vliegende vissen. Voor mensen die denken dat vliegende vissen niet bestaan: mis, ze bestaan echt en ze zijn ook nog eens een genot om naar te kijken. Op het laatste moment stuiven ze op voor de boot en omdat boven water vliegend sneller gaat dan zwemmend onder water, is dat precies wat ze doen.

Ze katapulteren zichzelf omhoog en vliegen dan een stuk om weer in het water te duiken. Soms een meter of 10, maar soms ook meer dan 100 meter, waarbij het opmerkelijk is om te zien dat ze net als de echte zeevogels “keilen”, waarbij ze gebruik maken van de wind die de kleine golfjes genereren.

Vandaag over het algemeen alleen nog maar kleine vliegende vissen, maar er is een oude wijsheid uit grootmoeders tijd die zegt:” hoe tropischer het water is, des te groter de vliegende vis.”

Dat belooft nog wat voor morgen….

Vanaf de Plancius, 07º51” Westerlengte, 23º00” Zuiderbreedte

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 22 april 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...