counter on tumblr
 

Was gisteren nog de gedachte dat de stevige wind wel zou gaan liggen, werd vannacht het tegendeel bewaarheid. Voor het eerst in de bijna 130 nachten die ik op zee op een expeditiecruiseschip heb doorgebracht, is het me niet gelukt te slapen door de zeegang. Het getal van 130 is dan ook niet zo maar genomen, ik heb er lange tijd over na kunnen denken, aangezien het slapen toch niet lukte.

Het vreemde is dat het “maar” windkracht 8 á 9 is. Tijdens eerdere reizen heb ik wel eens windkracht 11 gehad, maar dat leverde geen enkel probleem op. Nu is het probleem ook niet dat ik zeeziek ben of me niet lekker voel, nee, het stampen (van voor naar achteren) maar vooral het rollen (van links naar rechts) van het schip is zo drastisch dat het simpelweg niet lukt om langer dan een minuut stil te liggen in bed, voordat de volgende beweging komt. Op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat ik half uit bed viel, tot twee keer aan toe.

Anyway, een kort (of eigenlijk een niet-bestaand) nachtje slapen dan maar. Bij het eerste licht werd duidelijk dat we de brug ook niet op zouden mogen vandaag, dan maar vogelen vanuit de lounge. De golven zijn niet echt hoog, een meter of 10, dus af en toe zien we door de rijkelijk met zeewater besproeide ramen wat vogels voorbij schieten. Met deze wind is dobberen of zeilen er niet meer bij voor de vogels hier.

Het waren vooral Donsstormvogels, Grote Pijlstormvogels, Kerguelen Petrels, een enkele Sooty Albatross en 2 Subantarctic Little Shearwaters die de show kwamen stelen. Ik blijf het fascinerend vinden hoe wij met een groot schip ons met moeite door de golven worstelen, terwijl allerlei kleine vogeltjes, waarvan de kleinsten minder dan een kilo wegen, hier gewoon in hun element zijn. Prachtig!

Naar verwachting komen we morgen bij het eerste eiland van de Tristan da Cunha groep aan, Gough. De vooruitzichten voor een zodiactocht rond het eiland (aan land gaan mag niet op dit eiland) zijn uiterst belabberd….

Morgen meer!

Vanaf de Plancius, 12º05” Westerlengte, 42º12” Zuiderbreedte,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 16 april 2013


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...