2 - IJs en warmte
31-07-2021In het Spaans bestaan twee woorden voor ijs: hielo en helado. Hielo wordt gebruikt voor bevroren water, gletsjers, bergen, Elfstedentocht (voor de jongere lezers: sla Wikipedia er eens op na) en code rood. Helado staat voor begrippen als Cornetto, Raket, Vienetta, sorbet, drie bolletjes, discodip enzovoort.
Nu zou je verwachten dat een weblog over Antarctica toch vooral en misschien zelfs uitsluitend zal gaan over de eerste categorie. Echter, het leuke van de reis die de vijf Vlaamse en zes Nederlandse deelnemers aan het maken zijn, is juist de combinatie en extremen waartussen we prettig heen-en-weer geslingerd gaan worden. De tijden van “hielo” breken binnen enkele dagen aan, maar op dit moment zitten we in de volle Argentijnse zomer en snakken we aan het eind van de dag toch vooral naar “helado”. En de waarheid gebiedt te zeggen dat we die na dag één ook al dik verdiend hebben!
Na een soepel verlopen heenreis via Madrid kwamen we midden in de nacht aan in ons hotel in hartje Buenos Aires. Na enkele uren bijslapen en acclimatiseren konden we rond het middaguur dan toch eindelijk de verrekijkers omhangen en de camera’s aanzetten en stond de eerste excursie op het programma: Reserva Ecológica de Costanera Sur. Dit reservaat ligt midden in het drukke centrum van Buenos Aires, op een steenworp afstand van onder andere het Plaza de Mayo en Casa Rosada (bekend van Evita). Omdat het een groene enclave in een woud van gebouwen en beton is, met bovendien een strategische ligging aan de oevers van de Rio de la Plata, is het een verbluffend goede vogelplek waar je zonder al te veel moeite een mooie lijst vogels bij elkaar kunt wandelen. En je kunt er af en toe nog een drankje en een hapje bij nemen ook, want net buiten het reservaat ligt een populaire flaneerboulevard met allerhande eet- en drinkgelegenheden, mét het nodige helado…
Ondanks de hoge temperaturen en het feit dat hoogzomer ook in Argentinië niet de allerbeste tijd is om vogels te kijken hadden we een fantastische middag. We zagen tientallen soorten vogels en voor de meeste deelnemers ging er een wereld open: de verbazing over de kwaliteit en kwantiteit aan soorten was soms van de gezichten af te lezen. Het gaat te ver om hier de daglijst te delen, maar we zagen bijvoorbeeld soorten als Plumbeous Rail, zowel Giant- als Grey-necked Woodrail, Maguari Stork, Wattled Jacana, Southern Screamer, Whistling Egret, Brazilian Teal, Roseate Spoonbill, Checkered- en Green-barred Woodpecker, Golden-billed Saltator, Guira Cuckoo en veel meer. Ook een nest van Rufescent Tiger Herons, met twee aardig volgroeide jongen die zich op een metertje of tien lieten bewonderen, viel zeer in de smaak!
Kortom: een dag die smaakt naar helado en vooral ook naar meer! En dat meer zal morgen bestaan uit een stadsrondrit en uiteraard een vogeluitstapje in de namiddag.
Vanuit Buenos Aires, Argentinië,
Martijn Bot
Geplaatst op: 4 februari 2017