counter on tumblr
 

9 - Shake of Lake?

01-08-2021

De Drake. Drake Lake of Drake Shake. Door veel mensen gevreesd als een bijkans onneembare barrière om op Antarctica te komen, want het zou hier altijd als een dolle tekeergaan. Laten we daar eens wat cijfers, ervaringen en alternatieven op los laten. Lees vooral door tot het einde, er zit een soort van logische opbouw in het geheel.

Ten eerste: als je echt zeker weet dat je bij windstil weer op de Kagerplas in een roeiboot al zeeziek wordt, kan het een overweging zijn om niet over de Drake te varen. Echter, minder dan 10% van de mensen valt in deze categorie. Mocht je van mening zijn dat jij in die categorie valt, dan kunnen we je helpen om over de Drake te vliegen en pas op Antarctica aan boord te gaan, waarmee je die hobbel op voorhand al kwijt bent.

Ten tweede: Ongeveer 40% van de mensen wordt helemaal niet zeeziek, uitzonderlijke omstandigheden daargelaten. Wat zijn die uitzonderlijke omstandigheden dan meestal? Te veel alcohol in de bar op de voorgaande avond, Italiaans eten met buitensporig veel olijfolie, met je neus in de buurt van de machinekamer komen en de geur van olie en diesel opnemen en soms een zeer ruige zee. Op dat laatste onderdeel kom ik straks terug.

Ten derde: grof gerekend hou je nu nog 50% van de mensen over. Dit zijn de mensen die soms wel zeeziek worden, soms een beetje zeeziek worden, maar soms ook helemaal niet. Dit zijn de mensen die bijna altijd geholpen kunnen worden met medicijnen. Sterker nog, er zijn ook mensen die in de 10%-altijd-zeeziek categorie horen, die tóch baat hebben bij medicijnen en dan helemaal geen last hebben van zeeziekte. Via je huisarts, je apotheek, je tour operator (als je een goede hebt; laat ik bijvoorbeeld Inezia Tours of PolarXL aanbevelen in dit kader), maar ook aan boord van de meeste schepen kun je meer informatie krijgen over welk medicijn het beste bij je past. De meeste schepen hebben ook een voorraadje van die medicijnen aan boord om acute gevallen te verhelpen.

Als je dus al die getallen bij elkaar optelt, kom je op grofweg 5 tot 10% van de mensen voor wie de Drake een probleem zou kunnen zijn. De rest van de mensen doet er het beste aan op te houden met luisteren naar allerlei via-via horrorverhalen (meestal via de broer van de buurvrouw haar slagers kapper, dat idee) over de Drake. Luisteren naar échte experts en/of ervaringsdeskundigen zoals de mensen van Inezia Tours of PolarXL, is een veel beter idee.

Inmiddels mag ik mezelf wel ervaringsdeskundige noemen op zowel het gebied van het oversteken van de Drake Passage, als op het gebied van medereizigers met zeeziekte. Dit is de 10e keer dat ik de Drake Passage oversteek. Alleen de eerste keer was ruig, windkracht 11. Ook toen waren er voldoende mensen die helemaal nergens last van hadden en waren er zelfs mensen uit categorie 1 (Kagerplas – roeibootje) die met medicijnen ook geen enkel probleem hadden.

Van de overige 9 oversteken waren er twee zo windstil als wat. Eén ervan had zelfs geen enkel golfje. De name Drake Lake komt namelijk ook ergens vandaan. De andere 6 waren gemiddeld. Niet heel rustig, niet heel ruig. Als je met een schip op zee gaat, beweegt het een beetje. De eerste dag zijn er vaak wat mensen die dénken dat ze zeeziek zijn of worden en daarom angstvallig op bed blijven liggen, maar op dag 2 heeft ook die groep door dat het vaak wel meevalt en verschijnt men dus rustig bij elke maaltijd.

Heus, die Drake is over het algemeen niet zo erg als men graag beweert.

Reizen naar Antarctica is echt ongelooflijk mooi. De reis zelf is al fantastisch, maar als je er eenmaal bent en midden in ongerepte natuur staat, omgeven door pinguïns die zich echt he-le-maal niets van al die mensen aantrekken, of walvissen die soms gewoon letterlijk met de boot komen spelen, ben je de gedachte aan die Drake al lang vergeten. Het viel achteraf gezien allemaal best wel mee namelijk.

Want van de altijd vrij grote groep mensen aan boord die vooraf enige vorm van vrees heeft, maar toch naar Antarctica vaart (meestal bijna de helft van de passagiers), zeg vrijwel iedereen dat als ze eerder hadden geweten dat het niet zo erg zou zijn, ze eerder waren gekomen.

Om te genieten. Tot op het bot. Van dat prachtige Antarctica.

Vanuit een gemiddelde Drake Passage, geen Lake, maar ook geen Shake,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 28 maart 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...