counter on tumblr
 

8 - Superlatieven

01-08-2021

Het is een goed gebruik aan boord van expeditiecruises dat je elke ochtend wordt gewekt door de expeditieleider die, om een uur of half acht, via de intercom met zoetgevooisde stem aangeeft dat over een half uurtje het ontbijt en daarmee de dag aan boord begint. Meestal heeft hij of zij wat informatie over het weer (het is vandaag lekker weer, de vooruitzichten voor vandaag zijn straffe wind, etc.), soms begint de dag met met een luchtig grapje (kent u die van die pinguïn die op vakantie ging, dat idee), maar onze expeditieleider pakt het anders aan.

Waarom is mij niet helemaal duidelijk, ik vermoed dat het met zijn afkomst te maken heeft. De beste man is Duits en zijn ochtendberichten hebben dan ook een duidelijke Duitse stijl: “vandaag is het 10 graden, waait het 12,4 meter per seconde, bevinden we ons in water dat 4897 meter diep is, is de temperatuur van het zeewater gedaald van 6 naar 3 graden en moeten we nog exact 421 mijl varen tot we bij Antarctica zijn.” Feiten lijken voor hem belangrijker dan gevoel en alles wordt op officiële en afgemeten toon aan zijn dierbare passagiers meegegeven om de dag mee te beginnen.

Zo’n officiële, cijfergedreven houding wrijft natuurlijk ook af op de passagiers. Ook zij zijn bezig met allerlei meetbare zaken. Wie heeft de grootste? (Lens). Wie heeft de meeste? (reizen naar Antarctica gemaakt). Wie heeft de langste? (Reis moeten maken om aan boord te komen.) Wie heeft de meeste? (Landen bezocht.) Enfin, u krijgt er wel een beeld bij. Ook ondergetekende is al een paar dagen voorzichtig aangestoken door de cijferkoorts. Na wat gesprekken her en der aan boord en het op een rijtje zetten van wat getalletjes, is het duidelijk geworden dat er op deze reis met wat geluk nog wel wat te halen valt.

Dan heb ik het niet over triviale zaken als de zoveelste pinguïnsoort of het hebben gezien van 90% van alle zeevogelsoorten op aarde, nee, er zitten potentieel maar liefst drie wereldrecordhouders aan boord, twee Nederlanders en een Zuid Koreaan.

Hoe dat zit, vertel ik in de komende dagen….

Vanaf de Ortelius, op weg naar Antarctica,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 20 februari 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...