counter on tumblr
 

31 - Over de Drake

01-08-2021

Om op tijd terug te zijn bij Puerto Williams in Chili om de helikopters terug te brengen, moeten we vanochtend de Drake Passage al op. Vóór die tijd is er nog tijd voor één laatste landing in de Aitcho eilandengroep. Om zes uur worden we gewekt door de expeditieleider, even later staat er wat kleins te eten in de bar en iets na zevenen kunnen we de zodiac in, op weg naar het land.

Hoewel we maar een uurtje de tijd hebben, is het een prachtige landing. Na wekenlang alleen maar sneeuw en ijs gezien te hebben, is dit eiland een verademing. Niet dat sneeuw en ijs vervelen, maar om weer wat groens te zien is erg prettig. Verandering van spijs doet eten zeg maar.

Aan land veel Stormband- en Ezelspinguïns, een paar Southern Giant Petrels en Zuidpoolkippen en langs de kust een enkel Wilsons Stormvogeltje. Het uitzicht is prachtig en de laatste gigabytes aan foto’s worden gemaakt voor we teruggaan naar het schip, richting het ontbijt.

Al tijdens het ontbijt varen we de Drake Passage op. Deze zeepassage tussen Argentinië en Antarctica is berucht bij veel reizigers. Mensen denken vaak dat het hier altijd stormt en dat dit het meest ruige en ongure stuk zee ter wereld is. Dat is uiteraard niet het geval (bij zeelui is de Noordzee tijdens een novemberstorm pas echt gevreesd), maar het kan hier inderdaad spoken. Vandaag is de wind zeer beperkt dus ligt een vrij rustige overtocht op de loer. De deining is duidelijk merkbaar, maar omdat het niet hard waait, is het een rustig op en neer dansen van het schip. Stevig, maar rustig, heerlijk om bij in slaap te vallen.

Voordat we in slaap kunnen vallen roept de plicht echter. Want de Drake Passage heeft nog een reputatie. Die van veel, heel veel zeevogels. Die reputatie wordt vandaag zonder meer waargemaakt, want als we pas twee minuten op open water zitten, gaan de blikken vogels open. Honderden (waarschijnlijk nog wel een nulletje meer) Antarctic Prions, tientallen Cape Petrels en Southern Fulmars en verschillende Wenkbrauwalbatrossen, Grijskopalbatrossen, Witkinstormvogels, Zwartbuikstormvogeltjes en twee Gewone Vinvissen tonen aan dat er deze dagen maar één plek op het schip is waar je echt moet zijn: op de brug, op zoek naar nog meer moois.

Vanuit de Drake Passage op weg naar Ushuaia,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 17 maart 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...