counter on tumblr
 

24 - Competitie

01-08-2021

Een dag op zee. Je hebt ze in vele maten en soorten. Sommige dagen zijn fantastisch, bijna niet in woorden te vatten, sommige dagen zijn op het saaie af, om snel te vergeten. Onze dag zal niet de boeken in gaan als één om nooit te vergeten, maar zeker ook niet als saai.

We liggen zeer goed op schema, wat, als we dit kunnen aanhouden, inhoudt dat we een dag eerder dan gepland op Peter I Island (spreek uit als Peter the First Island – ontdekt door de Rus Bellingshausen en vernoemd aan Tsaar Peter de Grote en ergens in de jaren ’20 van de vorige eeuw snoeihard gejat door de net onafhankelijk geworden Noren, die in dezelfde tijd ook hun claim op Jan Mayen en Spitsbergen legden, die beiden volgens de regels van het spel feitelijk aan Nederland toebehoren, maar dit terzijde) aankomen.

Of we daar aan land kunnen valt op dit moment nog niets over te zeggen, maar de vooruitzichten zijn zeker niet hopeloos. Wij houden u, zoals altijd, op de hoogte.

Vandaag was ook de dag van de bekendmaking van de uitslag van de fotocompetitie. Alle deelnemers aan de reis konden zes foto’s inleveren. Drie in de categorie “levend” en drie in de categorie “dood”. Denk bij die laatste categorie zeker niet meteen aan morbide foto’s van dode pinguïns, maar eerder aan alles wat niet direct leeft, zoals bijvoorbeeld ook landschappen.

De kwaliteit was hoog, erg hoog. Wij hadden uiteraard ingezet op onze eigen fotograaf Alice en niet ten onrechte. In totaal zijn er 114 foto’s ingeleverd, waarvan de beste 20 getoond werden. Hoewel Alice niet bij de beste drie hoorde (volgens de volledig incompetente jury, want volgens ons had ze wel degelijk moeten winnen), had ze wel de eerste prijs van meest getoonde foto’s. Maar liefst 4 van haar foto’s zaten in de finale, een prestatie die door niemand geëvenaard is. Reken je het grofweg om naar procenten, dan heeft slechts 17,5% van alle ingeleverde foto’s de finale gehaald, 20 van de 114 ingeleverde foto’s. Van die 20 waren er vier, dus maar liefst 20%, van de hand van Alice.

De foto’s die wel wonnen, waren overigens ook erg mooi, maar die fotografen hadden niet zo veel foto’s bij de laatste 20.

Nu is het nog zaak om te proberen om Alice een mooie lezing te laten samen stellen, zodat ook de thuisblijvers kunnen genieten van al het moois dat wij hier dagelijks te verstouwen krijgen.

Zelfs op de minder memorabele zeedagen.

Vanuit de Amundsen Sea, bijna in de Bellingshausen Sea, nog steeds op weg naar Peter I Island,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 9 maart 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...