counter on tumblr
 

23 - Neologismen

01-08-2021

Graag zou ik van deze gelegenheid gebruik willen maken om twee neologismen bij u te introduceren. Twee woorden die beiden een nieuwe aanwinst (zouden moeten) zijn voor De Dikke Vandale. Twee woorden die nog niet bestaan, maar vandaag hier aan boord ontstaan zijn. Twee woorden die veel inzicht geven in onze besteding deze dagen.

Het eerste woord is shiplag. Dit is de nautische variant van jetlag. Waar jetlag de situatie omschrijft waarin je door het snel verplaatsen over meerdere tijdzones en de daarmee vaak gepaard gaande achterlopende biologische klok (waardoor je dus midden in de nacht in je nieuwe tijdzone klaarwakker bent, omdat je biologische klok denkt dat het 7 uur ’s ochtends is, terwijl het in werkelijkheid 4 uur ’s nachts is) een gat in je bioritme hebt, omschrijft shiplag iets vergelijkbaars, maar toch net anders.

Wij hebben de afgelopen 4 dagen 4 keer één uur ingeleverd. Je hebt de hele dag om telkens aan één uur verschil te wennen, dat zou dus goed moeten meevallen. Echter, als je er vier achter elkaar doet, heb je na 4 dagen ineens 4 uur verschil te pakken. Als je dan om 8 uur aan het ontbijt zit, heeft je lichaam nog het idee dat het ongeveer een uur of 4 in de nacht is, een tijdstip waarop je normaal gesproken helemaal geen trek hebt. Dit laat zich dan ook duidelijk aflezen aan de hoeveelheid mensen bij het ontbijt. Elke dag worden het er minder en elke dag verschijnen er meer mensen later aan het ontbijt. Shiplag dus.

Het tweede woord is een variant op bankhangen, het zich langdurig op de bank bevinden, vrijwel altijd voor de tv, zonder dat er nu veel zinvols te zien is op die tv. Het te introduceren woord is dan brughangen. Een aantal van ons (waaronder Alice, Australische pensionado Gill en Zuiderbuur Ken (bericht aan de moeder van Ken: hij wil de knuffel niet aannemen) verblijft veel en vaak op de brug. Hangen daar wat rond als het ware. Op de brug dus, derhalve het woord brughangen. Niet dat we ons, net als bij het bankhangen, vervelen overigens.

Vandaag bijvoorbeeld hadden we een handvol Mottled Petrels, tientallen Antarctic Petrels, wat Antarctic Terns en Southern Giant Petrels, de onvermijdelijke Snow Petrels en niet minder dan rond de 50 Antarctische Dwergvinvisssen, een zeer behoorlijk verschil dus met bankhangen dat brughangen, want al die soorten moeten natuurlijk wel gedetermineerd worden en dat is keihard werken……

Vanuit de Amundsen Sea op weg naar Peter I Island,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 8 maart 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...