counter on tumblr
 

15 - Dry Valleys

01-08-2021

Een van de hoogtepunten van deze reis, die toch al een aaneenschakeling van hoogtepunten zou moeten zijn, is een bezoek aan de Dry Valleys. Als Nasa onderzoek doet naar de omstandigheden op Mars of op de maan, gaan ze naar de Dry Valleys. Als wetenschappers willen uitzoeken hoe leven zich gedurende duizenden jaren ontwikkelt zonder neerslag, gaan ze naar de Dry Valleys. Evenzogoed geldt dat als mensen die naar Antarctica reizen blij willen worden, gaan ze naar de Dry Valleys.

Het klinkt overigens een stuk makkelijker dan het is, zo’n bezoek aan de Dry Valleys. Ten eerste ligt het bizar ver zuidelijk, rond de 78 graden zuiderbreedte. Dat betekent dat de zomer hier kort is en de winter lang. Heel lang. Om er te komen heb je een schip nodig dat niet bang is voor kilometers ijs, maar daar best een beetje doorheen kan komen. Zoals de Ortelius. Een sterk schip met de hoogste ijsklasse. Maar daarmee ben je er nog niet. De wateren in deze omgeving zijn maar zeer beperkt in kaart gebracht. Het schip moet dus een flink eind van de kust blijven. Je hebt dus ook helikopters nodig om er te komen.

Laten wij nu aan al deze voorwaarden voldoen…. Na een spannende ochtend met veel wachten, het nodige overleg tussen de kapitein en de piloten en nog meer wachten is het zover. Met vijf personen mogen we naar de helikopter en even later vliegen we over de ontmetelijke ijsvlakte van de Ross’ Zee richting het vaste land, richting de Dry Valleys. Het uitzicht vanuit de helikopter is onbeschrijflijk; kilometers en kilometers ijszee, omringd door actieve vulkanen van 2-3000 meter hoog, gletsjers van een formaat en witheid zoals je nooit eerder hebt gezien en dan zijn ze daar opeens: de Dry Valleys.

Bruin, een combinatie van steen en grond en volkomen misplaatst in het overwegend sneeuwwitte Antarctica. Als we landen krijgen een redelijk korte tijd om de omgeving te verkennen. Eigenlijk veel te kort, maar als we vier uur aan land hadden gekregen, zou het nog te kort zijn. Wat een überfantastische plek. In 2012 werd ik door de reder uitgenodigd om bij de productpresentatie van deze reis te zijn. De man die de reis had ontworpen was speciaal naar Nederland gekomen om uitleg te geven. Voor die dag had ik nooit eerder van de Dry Valleys gehoord. Sinds die dag heb ik er vaak aan gedacht.

Vandaag is de dag dat ik er ben geweest, samen met nog pakweg 100 gelukkigen. Vanavond vieren we ons succes. Het wordt vast een latertje.

Vanuit de Dry Valleys op Antarctica,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 28 februari 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...