counter on tumblr
 

14 - Franklin Island

01-08-2021

En het was nog lang rumoerig aan boord van de Ortelius. De eerste keer Antarctica maakt nogal wat los bij de mensen. Het ontbijt was waarschijnlijk daarom wat later dan gebruikelijk, gewoon om even bij te slapen.

In de nacht was het de bedoeling om rechtstreeks van Terranova Bay naar McMurdo te varen en dan in de middag te kijken of we met de helikopters aan land zouden kunnen, maar er lag flink wat meer ijs op de route dan vooraf gedacht, dus het werd omvaren. De extra tijd die dit kostte, samen met de nogal twijfelachtige beslissing van de (Duitse) expeditieleider gisteren om nog even gauw een tweede landing bij het (Duitse) onderzoeksstation in te plannen, zorgde ervoor dat we dat plan konden vergeten.

Op zijn vroegst morgen kunnen we in de helikopters klimmen, tenminste als het weer het toelaat. Te veel wind of te weinig zicht kunnen roet in het eten gooien. Voor vandaag betekende dat, dat we alleen in de middag een kans hadden om van boord te gaan. Franklin Island zou mogelijk de plek worden. Omdat de wateren hier in de omgeving maar zeer beperkt in kaart zijn gebracht, kan het schip zelf niet echt dichtbij komen en moet er een flink stuk met zodiacs gevaren worden om aan land te gaan.

De passagiers worden in twee groepen opgedeeld, de eerste grofweg 50 gaan direct naar land, dan komen de zodiacs terug om de tweede groep op te halen, die dan eerst een zodiaccruise gaat maken om daarna aan land te gaan, waarbij de eerste groep van land afgaat, de zodiacs in voor eerdergenoemde zodiaccruise.

Wij kiezen er voor om eerst te cruisen. Leuk, maar niet spectaculair. Veel Zuidpooljagers en Adéliepinguins en imposante landschappen, that’s it. Eenmaal aan land is het aanzienlijk spectaculairder. Een enorme kolonie Adéliepinguins, aangevuld met tientallen Weddell Zeehonden en twee Keizerspinguïns maakt dat we het krappe uurtje dat we van de expeditieleiding krijgen (planning lijkt echt een issue te zijn bij deze ploeg) eigenlijk gewoon veel te kort is. We filmen en fotograferen ons suf en genieten tot op het bot, tot we naar de landingsplek geroepen worden en weer richting de Ortelius moeten. Inderdaad, móeten, want iedereen had graag langer op deze plek aan land gebleven, maar het is niet anders.

Morgen hopen we bij McMurdo aan te komen en richting de Dry Valleys te gaan. Dat zou één van de hoogtepunten van de reis moeten worden, iedereen kijkt er dus erg naar uit….

Vanaf Franklin Island bij Antarctica,

Pieter van der Luit

Geplaatst op: 27 februari 2017


Reacties

add
Er zijn nog geen reacties op deze blog...