Blog 2019.15- donderdag 30 mei 2019

Geplaatst op: 31 mei 2019

Onderdeel van de recap van gisteravond waren twee boeiende lezingen over rendieren en poolvossen. Spitsbergen rendieren zijn kort, gedrongen, hebben geen lange poten nodig want ze hoeven niet snel te kunnen rennen. Ze zijn nl. geen prooi voor ijsberen. Die kunnen ze niet bij houden. IJsberen kunnen niet  zweten, dus zijn geen snelle, sprintende jagers zoals bijv. bruine beren. Rendieren op het vaste land zijn groter en met recht ren-dieren. Bovendien leven ze daar in grote kuddes terwijl ze op Spitsbergen met enkele dieren samen leven.

De andere gids presenteerde zijn specialiteit de poolvos. Hij toonde ons beelden in winter- en zomerkleed en ging in op de strijd die de poolvos in de wintermaanden heeft om aan voedsel te komen. Poolvossen komen in de volle breedte van het  arctisch gebied voor en variëren in witte en blauw/zwart vacht. In de zomermaanden verliezen ze hun witte vacht en worden bruin. Ook nu bewijst kennis van je onderwerp hoe je als fotograaf gedetailleerder en trefzekerder je onderwerpen in beeld kunt brengen.

We varen naar het noordwesten van Spitsbergen. De komende dagen gaan we in het pakijs van het  betoverend mooie Arctisch Wonderland nog indringender op zoek naar Arctic Wildlife. De expeditieleider meldt onderweg interessante waarnemingen van walrussen, waaronder een moeder met jong schitterend op het pakijs gelegen. De kapitein manoeuvreert de Plancius behendig en met vol respect voor de dieren om mooie foto’s te kunnen maken. En of dat dat gelukt is! Briljante acties. Natuurlijk weer veel soorten zeevogels, zoals kortbekzeekoeten, kleine alkjes, eidereenden, ijseenden, drieteenmeeuwen, ivoormeeuwen en middelste jagers.  

We maken ons op voor de dagelijkse recap en aansluitend voor de BBQ op het achterdek omgeven door alle elementen van het Arctisch Wonderland. Vervolgens wacht  ons een sandwich van ijs: de Placius aan alle kanten omgeven door pakijs. Een briljante ervaring  zo dicht aan de rand van het pakijs en dan op zoek te gaan naar het hoogst haalbare niveau van het Arctic Wildlife: ijsberen. De spanning stijgt!

Pieter de Vries

Vorige blogentryvolgende blogentry

Zelf mee op expeditie?: zie PolarXLComments are closed.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: