Blog 2019.14- woensdag 29 mei 2019

Geplaatst op: 30 mei 2019

Door het aangepast programma van gistermiddag zijn gisteravond voor het diner boeiende en leerzame lezingen over verantwoord natuurbeheer op Spitsbergen, de omvang van 60% met ijs bedekte oppervlakte met meer dan 2100 gletsjers (!) en de kaart van Spitsbergen met mogelijke landingen getoond. Interessante lezing over walrussen. Hun populatie is door verantwoord natuurbeheer de afgelopen jaren verdubbeld tot geschat zo’n 6.000 – 10.000 stuks weet de gids ons te vertellen met uitleg over hun eet- en leefgewoonten

Vandaag, 29 mei, ’s morgens aan land op Ny London waar in 1911 een marmer mijn geëxploiteerd zou kunnen worden tot ontdekt werd dat de marmersoort tijdens het transport broos werd en uit elkaar viel. Tijdens de fotowandel excursie schitterende landschappen met dramatische luchten en zonflarden met daarin rendier, poolvos, sneeuwhoen, brandganzen, eidereenden. Voor de lunch terug naar de Placius.

‘s Middag met zosiacs naar de 14 Julibukta fjord met hoge kliffen met zeevogel kolonies, waaronder black guillimots en en papegaaiduikers. Een combinatie van fotowandel excursie en met zodiacs naar de voorkant van de gletsjer varen tussen indrukwekkende ijsbrokken door in diverse tinten blauw. Ook een ringelrob waagt zich aan ons voor te stellen. Camera’s continu in de aanslag met als resultaat vele honderden foto’s. Voldaan terug naar de Placius voor de recap en diner.

Pieter de Vries

Vorige blogentryvolgende blogentry

Zelf mee op expeditie?: zie PolarXLComments are closed.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: