Blog 2019.01 – Vertrek uit Vlissingen

Geplaatst op: 17 mei 2019

Vandaag staat in het teken van de kennismaking met de groep, het schip en de Noordzee. Wij verzamelen met schitterend weer op het station bij de bussen die ons naar het schip brengen. De groep bestaat uit ongeveer 100 enthousiaste poolreizigers die allemaal netjes op tijd zijn. Na een korte douanecontrole schepen wij in op onze thuishaven voor de komende 12 dagen: de Plancius. Een voormalig onderzoeksschip dat is omgebouwd voor expeditiecruises naar de poolgebieden.

Het schip is redelijk groot met vijf dekken en aan alle kanten veel ruimte om buiten te staan. De hutten zijn wat knus en spartaans, maar alles zit er in. Na de lunch krijgen wij een veiligheidsinstructie die wordt gevolgd door een simulatie van een noodsituatie. Nuttig, want het blijkt voor velen toch lastig om het zwemvest aan te trekken.

Iets later dan gepland vertrekken wij uit de haven van Vlissingen. Uiteraard is het vogelspotten al begonnen. In de haven ligt een braakliggend gebied met een kolonie lepelaars. Die laten zich goed zien. Verder zien wij meeuwen, visdieven, ganzen, regenwulpen, een zwarte stern en nog wat ander grut. De laatste kans om landvogels te zien voor wij het ruime sop kiezen.

Wij varen richting de monding van de Westerschelde. Bij het uitvaren van de haven hebben wij goed zicht op het Rammekensschor. Een klein natuurgebiedje dat dankzij Vogelbescherming is aangewezen als beschermd natuurgebied. Belangrijk, want de haven wil graag uitbreiden en de kans is groot dat het gebied daarvoor zou worden opgeofferd. Wij passeren de boulevard van Vlissingen, waarbij vooral opvalt hoeveel strandhuisjes er staan. Best leuk voor strandliefhebbers, maar waarschijnlijk minder voor de vogels die in de duinen broeden.

Op open zee spotten wij de eerste echte zeevogel: de Jan-van-Gent. Een witte vogel met de grootte van een gans. Lange, smalle, zwartgepunte vleugels, lange nek, puntige staart en een opvallend lange snavel. Wij zien hoe hij of zij met de kop naar voren en naar achter gevouwen vleugels in zee duikt.

Tegen zonsondergang varen wij op de Bruine Bank. Een bijzonder moment voor ondergetekende, omdat wij (Vogelbescherming) ons best doen om de Bruine Bank aangewezen te krijgen als beschermd natuurgebied. De Bruine Bank is een permanent overstroomde zandbank die van groot belang is voor zeekoeten en alken. Die verblijven daar in zeer grote aantallen in de winter en het vroege voorjaar om aan te sterken voor zij naar hun broedgebieden trekken. De vogels zien wij nu niet, want zij zijn al vertrokken naar hun broedgebieden op de rotskusten in het noorden.

In de avond verwelkomt de kapitein van het schip, een Rus, ons met een drankje en een korte speech. Daarna stellen de gidsen zich voor aan de groep. Experts met veel kennis van zeevogels en zeezoogdieren, maar ook deskundigen op het gebied van de geschiedenis van het Noordpoolgebied, archeologie, geologie en (ondergetekende) het milieurecht. Na het eten sluiten wij de dag af met het ‘lijsten’ van de soorten die wij vandaag hebben gezien. En daarna gaat iedereen richting hut om bij te komen van een mooie, lange dag. De slaap vatten is niet makkelijk, want het schip begint meer te deinen en het is warm in de hut. Voor de liefhebber begint morgen om 6:00 het programma weer als wij aankomen bij de Doggersbank.

Harm Dotinga

Lees ook het blog van reisleider en expert Pieter van der Luit: www.polarxl.nl/blog

Vorige blogentryvolgende blogentry

Zelf mee op expeditie?: zie PolarXLReacties

 1. Trees Debouvere zegt:

  Hoop dat de deelnemers niet zeeziek zullen worden. Kan je dit voorkomen? Ik wens jullie allen een behouden vaart en een aangenaam verblijf met weinig mist en zeker geen storm. En dat ze allen hun hartje kunnen ophalen aan het zien van heel veel soorten vogels en dieren. Voorwaar een hele belevenis.

 2. Trudy van Deelen zegt:

  Trudy van Deelen

  Wens jullie allemaal een goede reis,en dat er maar veeeeel interessante beestjes en plantjes voorbij mogen komen’.
  vooral ook genieten van de mooie omgeving natuurlijk!!!
  Wij genieten thuis mee van de mooie verslagen.

 3. An en Lou Molenaar zegt:

  Jullie hebben een fantastische vakantie gezien de uiteenzettingen in de blog. Geniet met volle teugen. Wij volgen jullie verder.

 4. Hilde en Stef zegt:

  We volgen jullie ook hoor, Wim en co.
  Wordt een hele ervaring en waarschijnljk iets kouder dan Borneo 😉

  Hilde en Stef

 5. Wim petersen zegt:

  Een heel fijne vaart met niet te veel zeeziekte en of ongemak sta als een rots in de branding op het schip en geniet van al het nieuws wat je ziet en ervaar. De medepassagiers wil ik wel waarschuwen voor vier mede opvarenden die in staat zouden zijn om met de reddingsboten andere verkenningen te gaan uitvoeren , de namen zijn Petra , Wilfred , Albert , en Mirjam.
  Groeten , Wim en Jans

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: