Blog 2018.63 – De Shetlands

Geplaatst op: 23 september 2018

Vanaf de Faröer is het iets meer dan een halve dag varen voor we bij de Shetland eilanden zijn. Boven Schotland liggen drie clusters eilanden, van zuid naar noord: de Orkneys, dan een tijdje niets, dan Fair Isle, dan de Shetland eilanden.

Oorspronkelijk was het plan om tussen Fair Isle en de Orkneys door te varen en dan af te buigen richting Schotland, maar een hernieuwde blik op de windvoorspellingen gaf aan dat het waarschijnlijk beter zou zijn om bovenlangs de Shetlands aan te komen varen. Op die manier zouden we de eilandengroep gebruiken om wat beschutting van de straffe westenwind te krijgen. Bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat we kans maken op één van de groepen Orka’s die in het gebied leven.

Soms komen plannen uit, soms ook niet. Vandaag was zo’n geval van niet uitkomen. De wind was veel steviger dan voorspeld – regelmatig zelfs windkracht 9 – waardoor de zee veel schuimkoppen had en het vinden van zeezoogdieren erg moeilijk is. Zelfs vogels zijn lastiger te vinden, maar met de nodige Jan van Genten, wederom duizenden Noordse Stormvogels, triplijstaanvullingen Kokmeeuw, Stormmeeuw en Vaal Stormvogeltje, een enkele Zeekoet en Papegaaiduiker was de lijst toch alleszins redelijk te noemen, zeker ook gezien de grofweg tien Stormvogeltjes die soms erg dichtbij het schip kwamen.

Windkracht 9 lijkt stevig, en is dat feitelijk natuurlijk ook, maar de passagiers hebben inmiddels allemaal al behoorlijke zeebenen gekregen en kijken er niet meer van op. Het aantal zeezieken is gedaald tot rond het nulpunt en de eetzaal is weer ouderwets vol, net als de bar ’s avonds.

De voorspellingen voor de komende dagen zijn zeer goed: de wind gaat afnemen, de deining gaat van een meter of vier naar net aan 1 meter en de schuimkoppen op het water gaan ook verdwijnen. Daarmee lijken de ideale omstandigheden voor een lekker dagje op zee morgen aanwezig te zijn. Al tijdens het diner merken we dat de beweging die het schip maakt, minder wordt en de nacht belooft een rustige te worden, zo eentje waar iedereen als een baby in slaap wordt gewiegd…..

Vanaf de Noord Atlantische Oceaan, bij de Shetland eilanden

Pieter van der Luit

 

Vorige blogentryvolgende blogentry

 Reacties

 1. Anouk de Bree zegt:

  Hoi Nelly (en Peter),
  Jullie kijken je ogen weer uit lees ik! Wat een fantastische reis weer.
  Dat wordt vogels maken straks op de dinsdag Nelly? Of een orca?
  Veel plezier! Groet, Anouk

 2. Eric en Odi zegt:

  Ha Ruud en Emmy,

  Wow wat een prachtige reis maken jullie mee!
  Geweldige foto’s en verhalen!
  Geniet nog maar lekker met z’n allen.

  Goede reis verder, groetjes Eric en Odi.

 3. Peter zegt:

  Wat een enorm leuke tijd hebben jullie aan boord. Voor zover de zeeziekte bedwongen is. En blijkbaar komt er nu een rustige periode aan. Dus geniet er van. Groetjes van Peter en Marie-José

 4. Inge Buunen zegt:

  Wat een fantastische belevenissen al vanaf dag 1 zeg! Geweldig om te lezen en een beetje mee te kunnen genieten. Laat de laatste volle dag op zee een mooie afsluiter zijn en dan morgen vol prachtige herinneringen terug aan Nederlandse wal.
  Heel veel lieve groeten aan mijn moeder Greet Buunen.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: