Blog 2017.80

Geplaatst op: 7 juni 2017

Dinsdag 6 juni 2017 – Dag van bezinning?

Wat een reis van superlatieven… De 116 deelnemers aan onze reis zijn merkbaar toe aan het laten bezinken van alle ervaringen tot nu toe. Het komt daarom prima uit dat we vandaag gelegenheid voor wat reflectie hebben. Tenminste, wie niet toch wat wordt opgeschud door de deining die we nu voelen.

Tegelijk worden we ook opgewarmd voor morgen: wat te doen als we een ijsbeer ontmoeten (1. Confrontatie mijden, 2: Escalatie voorkomen, 3: Vechten voor je leven!). Onze expeditieleider Morten is in zijn element, als hij een uur lang bevlogen spreekt over hoe confrontaties met beren altijd in het nadeel van de beer uitpakken voelen we zijn drijfveren als niet eerder tevoren. Mooi om de bevlogenheid van het gidsenteam te zien. De hele reis al. Behalve de geweldige omstandigheden maken vooral ook de mensen deze reis tot een topervaring. Wat werken zij hard om ons zoveel moois te laten zien, voelen, ervaren.

Op een dag als vandaag krijg ik zelf wel visioenen, na nu een week aan boord. Ik droom al over een arctische schone die mij in niets dan een rendiervel gehuld opwacht in Longyearbyen… We hebben intussen haast elke vogel, elk zeezoogdier dat we zouden kunnen ontmoeten, gezien. Na zo’n dag deinen, na een paar dagen die zo vol waren van intense ervaringen, lopen werkelijkheid en fictie makkelijk in elkaar over. Niet voor niets reizen we door een gebied waar zoveel fabels, mythen en monsters zijn geboren. Ook Karen’s presentatie over arctische optische illusies (circumzenithale bogen, sun dogs, enz.) bewijst dat nog eens.

Er worden aan boord vandaag volop foto’s uitgezocht. Van ijsberen, groenlandse walvissen, papegaaiduikers en noordse stormvogels. Van ivoormeeuwen, ijsgorzen, steenlopers (er vliegt er al dagenlang een rond de boot. Waar zou ‘ie toch steeds zitten!?). Voor mij, als filmer-van-dienst, ook gelegenheid om vele uren aan materiaal terug te brengen tot wat straks een hanteerbaar verslag moet worden voor alle opvarenden (en u, als meelezer, mischien ook wel!).

Na het (als steeds uitstekende) avondeten wordt de zee merkbaar kalmer. We varen van de drie kilometer diepe oceaan naar de ondiepte waarop Spitsbergen ligt. Hier komen ‘upwellings’ voor – dit is walviszee! We zien talrijke spuitwolken en hebben verschillende gewone vinvissen tot tamelijk dicht bij het schip. De dieren lijken vaak na drie keer ademhalen weer af te duiken. Het decor wordt gevormd door de schitterende skyline van Spitsbergen. Driehoekige, inderdaad wat spitse, maar vooral sneeuwwitte bergen rijzen op uit zee. En, terwijl ik dit blog schrijf, hoor ik via de portofoon van iemand nabij ‘blow op 9 uur’. Een paar minuten later blijkt het om een potvis te gaan – nóg een nieuwe walvissoort, die ons trakteert op een lange waarneming voor het dier, met staartwuiven, afduikt naar grote diepte om er op inktvis te jagen.

En aan de horizon komen de besneeuwde spitse bergen steeds verder nabij.

Lars Soerink
Vogelbescherming Nederland

 

Vorige blogentry volgende blogentry

Zelf een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel  mooie en bijzondere cruises.

Er zijn ook expeditiecruises zónder sneeuw en ijs:
Bekijk de West Africa Pelagic

 Reacties

 1. Paula zegt:

  Lieve sonja en john

  Wat een fantastische reis maken jullie.
  Volgens ons is hij bijna ten einde.
  Wel thuis. Dikke knuffel van marc en mij

 2. Anne Riek Smids zegt:

  Hi George, Anke, blogschrijvers en andere opvarenden,

  In Amsterdam hebben we genoten van de blogs! Iedere avond waren we weer nieuwsgierig naar de belevenissen van die dag. En wat is er veel gezien door jullie. We wensen iedereen een fijne verdere vakantie of behouden terugreis, hartelijke groeten, Theo en Anne Riek

 3. Marianne zegt:

  Goh Erik hard gegaan. Genoten van de blogs. Ben benieuwd naar alle verhalen. Geniet nog van het laatste stukje. Liefs Marianne

 4. Peter Boot zegt:

  Anneke, het einde van de reis op zee nadert. Er zijn natuurlijk heel veel films en foto’s gemaakt van alles dat jullie onderweg gezien hebben. Een leuke herinnering aan een prachtige reis. De meesten van jullie zullen nu terug naar huis gaan. Jij blijft nog een paar dagen, zeker met een aantal andere mensen van de reis. Op naar het verblijf op vaste grond. Veel plezier daar. Groetjes van Marie-José en Peter

 5. Riet Veenendaal zegt:

  Lieve Karin en Susan, bijna aan het einddoel.
  Geweldig wat een belevenissen.
  Morgen aan land of vandaag misschien.
  We zijn heel benieuwd.
  Ma/Riet.

 6. jos en Margreet zegt:

  Hoi syl en femke wat een prachtige natuur daar word je stil van.
  Hopelijk hebben jullie een rustige vliegreis terug en we spreken elkaar snel.

 7. Axel zegt:

  Frank,van harte,op naar de 60.
  Moet echt een gave vakantie zijn. Ik zit regelmatig “op het blog”
  Uiteraard ook voor jou,Addy, de felicitaties. Geniet er van.
  Groeten vanuit het Westland waar de regen met bakken uit de hemel komt.

 8. oma, 95 jr. zegt:

  Geweldig om dit te mogen meemaken! Je zou er jaloers bij raken!

 9. Jinze zegt:

  Fantastische blog! Van een geweldige resi. Dank aan de auteurs. Chapeau

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: