Blog 2017.71

Geplaatst op: 2 juni 2017

Nog voor iedereen wakker is, om vijf uur in de ochtend, ziet de eerste stuurman de eerste walvisachtige van de dag: een groep Grienden komt langszwemmen.
Tijdens de tweede waarneming, om 7 uur, van een Dwergvinvis waren er al meer man aan dek (en dan sla ik voor het gemak de waarneming van een Bruinvis iets later maar over). Kort na het ontbijt loop ik de kapitein tegen het lijf en samen concluderen we maar dat er elke twee uur een goede waarneming in moet zitten vandaag.

7 uur plus 2 uur maakt 9 uur en ja hoor, vlak voor negenen komt het bericht dat er Orka’s gezien zijn. Iedereen in noodtempo naar dek toe om te kijken of ze in de verte in glimp van een Orka zouden kunnen zien. Helaas bleek dat niet mogelijk. De Orka’s wilden niet ver weg blijven, ze kwamen naar het schip toe. Dat, gecombineerd met de stuurmanskunsten van onze (walvisgekke) kapitein, zorgde ervoor dat we bijna drie kwartier hebben kunnen genieten van een groep van 11 Orka’s vlak naast de boot. En dan bedoel ik ook echt vlak naast de boot. Jagend op Haring of Makreel gebruikten de Orka’s onze boot als dekking om beter te kunnen jagen. Dit tot groot genoegen van alle opvarenden uiteraard.

Hoe zeer we ook ons best deden, het bleek niet mogelijk de twee-uurs spanne te blijven volhouden. Ondanks alle inspanningen zagen we rond 11 uur niets bijzonders. Het kan niet altijd feest blijven. Ook qua vogels lijkt het wat langzamer te gaan vandaag, maar als je dan aan het eind van de dag de balans op gaat maken, zie je dat er stiekem toch heel wat leuke waarnemingen zijn: Scholeksters, Regenwulp, Bonte Strandlopers, Steenlopers en de eerste Rosse Franjepoot van de reis zijn heerlijke krenten in de pap van jagers, meeuwen en Noordse Stormvogels.

In de loop van de dagen begin je langzaam van maaltijd naar maaltijd te leven, om daarbij de tussen gelegen tijd te vullen met lezingen, landingen en prachtige waarnemingen. De lunch is een vast moment tijdens de dag en steeds meer mensen gebruiken de lunch als contactmoment met hun tafelgenoten om de maaltijd af te sluiten met een langdurend kopje koffie of thee.

Vandaag zat dat er echter niet in. Min of meer aan het einde van de lunch meldde Jaap vanaf de brug dat er een Bultrug gezien was, recht voor de boot. Nooit eerder heb ik de eetzaal sneller zien leeglopen. Iedereen stond in een mum van tijd aan dek. Helaas besloot deze Bultrug onder te duiken om niet meer gezien te worden, maar de rappe evacuatie van de eetzaal was een moment om niet gauw te vergeten.

Inmiddels zitten we midden op de noordelijke Atlantische Oceaan, in water van drie/vier kilometer diep en daar komt wat minder leven voor. Afgezien van veel Noordse Stormvogels blijft het de rest van de dag dan ook redelijk stil met waarnemingen, maar voor morgen hebben we ons vizier ingesteld op Butskoppen, een soort die in dit gebied tijdens zo’n beetje alle van onze vorige reizen hier gezien is….

Vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan, op weg naar Jan Mayen,
Pieter van der Luit

 

Vorige blogentry volgende blogentry

Zelf een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel  mooie en bijzondere cruises.

Er zijn ook expeditiecruises zónder sneeuw en ijs:
Bekijk de West Africa Pelagic

 Reacties

 1. Marianne zegt:

  Goh fantastisch, Erik. Orka’s . Wat groots. Ik geniet met je mee door deze blog.
  Liefs Marianne

 2. Martijn zegt:

  Voor Hans en Joanne,

  Orka’s!!! Wat mooi dat jullie dat mogen meemaken! Realiseer mij nu pas wat ik allemaal gemist heb op de ferry naar Ijsland, whooops. Volgende keer maar beter opletten. Zelfs een niet vogelaar wordt enthousiast van Pieter zijn schrijfstijl, erg leuk om jullie zo te volgen. Middels de website van Marine Traffic kan ik ook ongeveer zien waar jullie zijn, nog even en dan Jan Mayen! Hopelijk hebben jullie inmiddels al aardige zeebenen gekweekt! Ben benieuwd naar de foto’s, hopelijk tot snel contact.

  Martijn

 3. Marielle zegt:

  Voor peter en nelly

  Wat geweldig om te horen dat jullie de orka’s van zo dichtbij hebben gezien. Ik ben lekker bij ons andere zwart witte schatje die het super doet.

  Veel liefs en knuffels

 4. Riet Veenendaal zegt:

  Wa geweldig meiden.Orka,s om de boot.
  Dat is wel even wat anders dan de Orka in Victoria .
  Benieuwd naar Jan Mayen.
  Ma/Riet.

 5. Saskia de visser zegt:

  Jan en marijke,
  Oorrkkkaaaaaa’s!!! Zo super leuk.
  Ik geniet van afstand met jullie mee.
  De kleintjes roepen nog steeds opa, oma boot en ze hopen dat er een ijsbeer mee terugkomt.
  Geniet ervan

  Dikke knuffel van ons ( ward, saskia, mees en tess)

 6. Yanni zegt:

  Prachtig, zulke prachtige dieren in hun natuurlijke omgeving te zien!
  Geniet ervan & groetjes
  Yanni

 7. Yvonne & Peter zegt:

  Hoi allen,

  Heel erg leuk om de inspirerende verhalen van Pieter te lezen. Veel plezier en dat jullie nog maar heel veel zullen waarnemen.

  Hartelijke groeten,
  Peter & Yvonne

 8. Hetty zegt:

  Nelly en Peter, geweldig dat jullie dit mochten meemaken. Orka’s…..geweldig. Geniet er van!

 9. Madelon zegt:

  Emo en Ellen,
  Wauw, dat klinkt allemaal geweldig! We zijn heel benieuwd naar de ongetwijfeld vele foto’s.
  Geniet van de rest van de reis.

  Groetjes Edwin, Yorick, Jannieck, Mathijn en Madelon

 10. Tom van der Colk zegt:

  Wat zijn de blogs vanaf de Plancius mooi en beeldend geschreven. De sfeer op het schip, de spanning wanneer er wat te zien is en iedereen naar de reling rent, de oneindige zee, de golfslag, de vogels, de vissen, Fair Isle: ik zie alles weer voor me.
  Gisteravond fietste ik van mijn werk naar huis, het was al laat, en toen ik bij het stoplicht optrok werd ik afgeremd door iets onverwachts. Spaken gebroken, grote slag in het achterwiel. Ik liep langs het Zuiderpark naar huis, in de hoge bomen zaten merels te zingen en ze scheerden opgewonden vlak voor me langs.
  Deze zaterdagochtend begon regenachtig en vanochtend deed ik mee met een les yoga die bevroren spieren ontdooide, daarna zat ik op een kussentje te mediteren. Als vanzelf dwaalden mijn gedachten telkens af naar jullie reis met de Plancius, naar de verre tocht in de richting van Jan Mayen eiland met de vergletscherde vulkaan, die als een fata morgana uit de zee oprijst. Ik hoop dat de zee nu zo rustig zal zijn dat jullie over de verweerde lava en veelkleurige mossen naar de andere kant van het eiland kunnen lopen.

 11. Ooooooooooh Orka’s, papa en Anke!!!! Te GEEEEEK!!! En die Jan-van-gent op de boot en de ijsberen, wat een avontuur dit! Het lijkt me heerlijk, ben benieuwd naar jullie versie van deze verhalen en foto’s. Dikke kus weer uit vanuit zonnig Amsterdam!

 12. Jeanine van Elferen zegt:

  Ha Pierre & Alma
  Zojuist alle blogs achter elkaar gelezen en ben al dol van alle soorten! Vooral het orkafestijn moet fantastisch geweest zijn (en dat rijmt)! Hier in Eindhoven moeten we het houden bij Viervlekken, Azuurwaterjuffers, een enkele Vuurjuffer en 4 zeer luidruchtige groene kikkers in de tuinvijver. Ook leuk, maar die soorten van jullie zijn toch nét iets spectaculairder. Zojuist de link doorgestuurd naar een collega van mij, die ook al geïnteresseerd was in zo’n reis en vroeg of jullie het erg vinden om hun wat info te geven.
  Heel veel plezier nog!!!
  Jeanine & Alfonso

 13. Arthur zegt:

  Lieve Karin en Susanne,

  Gaat goed met al die gevederde pracht en dan ook nog Orc’s maar dan vriendelijke die langs het bootje zwemmen. Ik gedachten bij jullie, geniet ervan!

  Liefs Arthur

 14. John Standaard zegt:

  Vorig jaar deze waanzinnige reis gemaakt en maakt Pieter ons nu jaloers.Ech wel have a nice trip and say hello to all the crew

 15. Jos en Margreet zegt:

  Voor syl en Femke wat geweldig orka,s leuk om te lezen wat jullie allemaal mee maken.

 16. Mei Lie zegt:

  Hi Erik, Wat een belevenis om Orka’s te zien he? Gewoon om kippevel van te krijgen! Dat vergeet je je leven niet meer. Geniet van die mooie momenten!
  Groeten uit Mielenhausen.

 17. Tineke Kievits zegt:

  Hallo Jan en Marijke,
  De blogs gelezen en volgens mij maken jullie de reis van jullie leven.
  Schitterend wat jullie allemaal te zien krijgen.
  Geniet ervan! Maar dat doen jullie wel.
  Hier alles goed!
  Groetjes, Tineke

 18. jacqie zegt:

  Lieve Bie en Krijn,
  Stillekesaan terugkeren zeker ? Nog een fijne vaart en een behouden thuiskomst gewenst.
  Tot in Belgenland en alvast een fijne verjaardag voor jullie beiden.
  Liefs
  Jacqie

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: