Blog 2017.70

Geplaatst op: 1 juni 2017

Kent u die reclame? Ik geloof dat het over de zeehondencrèche in Pieterburen gaat. Die reclame waar ze een paar zeehondjes in kisten op het strand hebben staan en weer vrijlaten onder de klanken van Queen: “It’s a beautiful day, the sun is shining….” etc.

Wij zaten in die reclame vandaag. Niet op de Waddeneilanden waar de reclame is geschoten, maar op Fair Isle. Het was een prachtige dag vandaag, de zon scheen en als klap op de vuurpijl zagen we ook nog zeehonden, net als in die reclame. We zagen overigens veel meer, maar daarover later meer.

De dag begon spannend, en dat op meerdere fronten. Niet alleen was het dit jaar voor het eerst nodig dat er een douanier aan boord kwam om alle paspoorten te controleren. In het verleden was dit nooit nodig, maar nu schijnbaar wel. Op zich geen probleem. Toegegeven, het maakt de logistiek wat lastiger, het duurt wat langer voor we aan land kunnen, maar niet echt een probleem. Douaniers hebben echter overal ter wereld de nare gewoonte om van non-problemen toch enorme problemen te maken. Voeg daarbij de wetenschap dat wij twee mensen aan boord hebben die hun paspoort vergeten zijn en dan heb je al meteen een potentieel probleem van formaat te pakken.

In het allerslechtste geval zou het zelfs zo kunnen zijn dat een zeer chagrijnige douanier in zo’n geval zegt dat helemaal niemand aan land mag, zelfs de passagiers die wel hun paspoort bij zich hebben niet. Gelukkig was de douanier die wij hadden bepaald niet onvriendelijk en behoorlijk meewerkend en na een indringende serie vragen en secundaire controles van de mensen die hun paspoort niet bij zich hadden mochten ook zij aan land. Via een ingewikkelde constructie hadden we inmiddels kleurenkopieën van hun paspoort aan boord en hebben we ervoor gezorgd dat hun paspoorten door één van de Ineziagidsen volgende week naar Spitsbergen gebracht worden, dus lijkt dat probleem volledig in de hand.

Dat was overigens niet het enige spannende vanochtend. Om op Fair Isle aan land te kunnen, moeten we met de zodiac (kleine rubberboten) aan land. Vanwege de stevige deining was dat op zijn zachtst gezegd uitdagend vanochtend. Eén van de zeelieden die mensen de zodiac in helpt, werd tot ruim boven zijn kruis nat door meerdere golven, om maar aan te geven hoeveel het water op en neer ging, maar in de loop van de ochtend is het toch gelukt om iedereen aan land te krijgen. Een deel van de passagiers ging op zoek naar zeldzaamheden (maar miste de eerder vanochtend geziene Baardgrasmus), een ander deel ging aan de wandel en een derde deel ging rechtstreeks naar de kolonie Papegaaiduikers op het eiland.

Omdat niet iedereen even mobiel is, stonden er taxi’s klaar om iedereen naar believen over het eiland te rijden, van de gemeenschapsruimte waar heerlijke koekjes en thee klaar staat, tot aan de plek waar we weer richting het schip gingen en alles daar tussenin.

Om een lang verhaal kort te maken: we hebben enorm veel gezien. Tientallen Grote Jagers, veel kleine Jagers, Wulpen, Watersnippen, Papegaaiduikers, Noordse Stormvogels, Kuifaalscholvers, Fraters, Waterpiepers, Zwarte Zeekoeten, Grauwe en Bonte Vliegenvanger, Noordse Sterns, Alken, Zeekoeten en de endemische ondersoort van Winterkoning om er maar een paar te noemen. Ook Nederlandse trots was eenvoudig te vinden op het eiland: de meeste (of mogelijk zelfs alle) schapen die hier vrij rondstruinen zijn Texelse schapen.

Na vier heerlijke uren in de zon op een prachtig eiland midden in de oceaan was het tijd om terug te gaan naar het schip en koers te zetten naar het noorden, richting Jan Mayen. Normaal gesproken zou het blog hier kunnen eindigen, maar vandaag valt er zeker nog wel wat te melden. In de loop van de middag werd de kapitein opgeroepen door de Engelse Kustwacht met de mededeling dat ze een oefening wilden houden waarbij ons schip onderdeel zou worden van de oefening.

Zo gezegd, zo gedaan en tegen half vijf kwam er ineens een enorme helikopter aanvliegen die achter het schip ging hangen en een reddingswerker op het schip liet zakken, even later gevolgd door een lege brancard. De beste man koppelde zichzelf aan de brancard en liet beide onderdelen weer omhoog hijsen. Een kwartiertje later was de oefening voorbij en door een keer extra langs het schip te vliegen nam de helikopter afscheid van het schip en ging ieder zijns weegs, over tot de orde van de dag.

Inmiddels is het half negen ’s avonds, nog steeds prachtig weer en als de vogellijst straks weer doorgenomen is, gaan we weer aan dek zitten op zoek naar meer. Vooral Orka’s hebben onze speciale aandacht in dit gebied….

Vanaf de noordelijke Atlantische Oceaan, op weg naar Jan Mayen,

Pieter van der Luit

Vorige blogentry volgende blogentry

Zelf een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel  mooie en bijzondere cruises.

Er zijn ook expeditiecruises zónder sneeuw en ijs:
Bekijk de West Africa Pelagic

 Reacties

 1. Jent en Loes Wiersma zegt:

  Lang zal ze leven, lang zal ze leven, in de gloria, hieperdepiep: HOERA! Irene, dear sister, gefeliciteerd!! We wensen je een staal blauwe lucht toe!!! (en wanneer is een evt. contact?) veel liefs, Jent en Loes

 2. Marijke zegt:

  Lieve ma,
  Zo te lezen is het een heerlijke reis! Mooi weer, veel te beleven en tocht naar Fair Isle, prachtig.
  Ik hoop dat u met volle teugen kunt genieten.
  Pieter, erg leuk om je blog te lezen !
  Liefs, Marijke

  MIEP ZEGT VANAF DE PLANCIUS

  Hallo Marijke,

  alles gaat goed hier, ik geniet volop.

  Liefs van Miep

 3. Hans en Wilma Sprangers zegt:

  Hoi Leon en Anke,
  Klinkt goed allemaal.
  Veel te zien en wat verassingen om het extra spannend te houden.
  Geniet lekker verder!
  Groeten, Hans en Wilma

 4. jolande zegt:

  Dag ma,
  Ik hoop dat je geniet van al het mooie en bijzondere dat jullie zien en meemaken, je moet tenslotte nu voor twee genieten, ook voor mij!
  Fijne dagen nog en geniet ervan
  groet en liefs
  jolande

 5. Anne Riek Smids zegt:

  Hi George en Anke,
  Het blog helemaal gelezen, dus ik ben weer bij. Complimenten voor Pieter van der Luit, die jullie wetenswaardigheden zo leuk op schrijft! Dus jullie hebben de papegaaiduikers van dicht bij gezien begrijp ik, wat een leuke vogels zijn het! Wij hopen bij Springwatch op BBC 2 er weer een paar te zien. Weer heel veel kijkplezier, en jullie waren toch niet degenen die de paspoorten waren vergeten??? Grapje! Liefs Anne Riek

 6. Marielle zegt:

  Hallo lieve pap en mam / opa en oma / dochter en schoonzoon en niet te vergeten zus hahaha. Iedereen hier geniet ontzettend mee met jullie geweldig mooie avonturen. Fantastisch dat jullie het zo mooi hebben. Hier goed nieuws amber mag naar badje 2 en de kno arts was tevreden over femke. Iedereen houd elkaar op de hoogte van jullie avonturen. Geniet nog lekker en we houden van jullie xxx de heppies/drostens/knevelianen

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: