Blog 2017.63

Geplaatst op: 28 mei 2017

Omdat de recap na het bezoek aan Jan Mayen niet doorging, heeft Jan Belgers, de expeditieleider na het wederom heerlijke diner kort een vooruitblik gegeven op morgen, 27 mei. We varen vanaf Jan Mayen richting het pakijs van Groenland. Naar verwachting zijn we daar aan het begin van de avond, zo rond 19.00 uur. De boot wordt voor de nacht in het pakijs geparkeerd. Dan begint de kans om IJsberen te zien. En hoe blij iedereen ook is met de resultaten tot nu toe, de ijsberen staan bij iedereen op nummer één. We besluiten om met een paar man een nachtrooster op te zetten om de ijsberen vooral niet te missen. Inmiddels heb ik met Jan overlegd en we kunnen op de brug ” wachtlopen”. Maar vooral erg leuk is, dat naast de Inezia groep diverse andere passagiers hierbij aansluiten. Kortom een ploeg van 16 mensen, Nederlanders, Zwitsers en Engelsen draaien met 3 man 2 uur dienst, de komende 3 nachten. En natuurlijk sta ik ook iedere nacht paraat.
Jan kan via het personeel op de brug gewaarschuwd worden en andere gasten via de intercom waarschuwen. Morgenavond zal ook de bemanning in het rooster meedraaien!

Vanmorgen was ik laat en stond pas om 6.45 aan dek. Binnen 5 minuten landt er een Sneeuwgors naast me. In de loop van de dag hebben zo’n 15 sneeuwgorzen zich verzameld. Af en toe verliet een groepje het schip, naar zij keerden toch weer terug. Om half acht werd, ver weg een groep Orka’s gezien. Gelukkig stonden er al mensen op de brug en kon snel de koers verlegd worden. Een waar spektakel wachtte ons. Een actief jagende groep met een kalf erbij, leverde prachtige plaatjes op. De orka’s kwamen dank zij de stuurmanskunst van de kapitein hartstikke dichtbij. Soms wel tot 10 meter.

Van harte gefeliciteerd familie Tuinenburg met de geboorte van jullie kleinzoon!!!!!! Dit bericht bereikte jullie vanmorgen per mail en dank zij een Slovaakse gast konden jullie naar jullie zoon bellen met zijn sateliettelefoon. Op het schip was dit niet mogelijk vanwege een slechte verbinding.

Verkleumd, want inmiddels vriest het licht en is het koud in de straffe noorden wind, gaan we aan het ontbijt. Iedereen is druk en opgetogen, want wat was dat weer een geweldig begin van de dag.

Vrij kort na het ontbijt, om 10.30 uur wordt de eerste groep Zadelrobben gezien. We hebben deze dag zeker 30 groepen voorbij zien trekken! Fantastisch om te zien dat deze robbensoort zich vaak omdraait om naar de boot te kijken.

Om 14.10 zien we de eerste ijsschotsen. Grappig hoor van die witte stukken ijs, relatief klein in die eindeloos grote oceaan. We zien niets anders meer dan water, vogels en zeezoogdieren. Voor de rest is de oceaan leeg. Er us geen enkel schip meer te bekennen.

Vanmiddag werd het water in een half uur echt spiegelglad, er was geen scheiding meer tussen lucht en water. Het beeld liep volledig in elkaar over. Dat vond ik echt een heel bijzondere gebeurtenis. Na een half uur kwam er weer wat wind op en kwam er weer wat rimpeling in het water. Het is wel echt koud. Regelmatig naar binnen om lekker warme chocolademelk of hete thee te nemen helpt goed.

Vanmiddag werden we nog getrakteerd op Butskoppen, 4 groepen gedurende de middag gespot en er trok er ook nog een groepje Steenlopers met 5 Kanoeten over.

We konden getuige zijn van een veiligheidsoefening van het personeel. Gelukkig hoefden we niet de boot te verlaten.

Ik ben benieuwd naar vannacht, reken maar dat ik op de brug te vinden Ben!

Josien, tussen de eerste ijsschotsen

 

Vorige blogentry volgende blogentry

Zelf een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel  mooie en bijzondere cruises.

Er zijn ook expeditiecruises zónder sneeuw en ijs:
Bekijk de West Africa Pelagic

 

 Reacties

  1. Buck Schroots zegt:

    Monique lieverd! Fantastische trip maak je mee zeg! Heb zojuist alle blogs gelezen. Afgelopen dagen door op eenzelfde link te drukken kreeg ik steeds de blog van dag 1 te lezen 🙂 Nu dus up to date. Geweldige ervaring voor iedereen daar. Kan alleen maar “jaloers” zijn. Geniet van het hoge noorden! Hvj. Dikke KUS.

  2. Jos en Margreet zegt:

    Lieve Syl en Femke wat een avontuur en zo zijn we er toch een beetje bij.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: