Blog 2017.26

Geplaatst op: 27 februari 2017

En het was nog lang rumoerig aan boord van de Ortelius. Zo’n eerste keer Antarctica maakt nogal wat los bij de mensen. Het ontbijt was waarschijnlijk daarom wat later dan gebruikelijk, gewoon om even bij te slapen.

In de nacht was het de bedoeling om rechtstreeks van Terranova Bay naar McMurdo te varen en dan in de middag te kijken of we met de helicopters aan land zouden kunnen, maar er lag flink wat meer ijs op de route dan vooraf gedacht, dus het werd omvaren. De extra tijd die dit kostte, samen met de nogal twijfelachtige beslissing van de (Duitse) expeditieleider gisteren om nog even gauw een tweede landing bij het (Duitse) onderzoeksstation in te plannen, zorgde ervoor dat we dat plan konden vergeten.

Op zijn vroegst morgen kunnen we in de helicopters klimmen, tenminste als het weer het toelaat. Te veel wind of te weinig zicht kunnen roet in het eten gooien. Voor vandaag betekende dat, dat we alleen in de middag een kans hadden om van boord te gaan. Franklin Island zou mogelijk de plek worden. Omdat de wateren hier in de omgeving maar zeer beperkt in kaart zijn gebracht, kan het schip zelf niet echt dichtbij komen en moet er een flink stuk met zodiacs gevaren worden om aan land te gaan.

De passagiers worden in twee groepen opgedeeld, de eerste grofweg 50 gaan direct naar land, dan komen de zodiacs terug om de tweede groep op te halen, die dan eerst een zodiaccruise gaat maken om daarna aan land te gaan, waarbij de eerste groep van land afgaat, de zodiacs in voor eerdergenoemde zodiaccruise.

Wij kiezen er voor om eerst te cruisen. Leuk, maar niet spectaculair. Veel Zuidpooljagers en Adéliepinguins en imposante landschappen, that’s it. Eenmaal aan land is het aanzienlijk spectaculairder. Een enorme kolonie Adéliepinguins, aangevuld met tientallen Weddell Zeehonden en twee Keizerspinguïns maakt dat we het krappe uurtje dat we van de expeditieleiding krijgen (planning lijkt echt een issue te zijn bij deze ploeg) eigenlijk gewoon veel te kort is. We filmen en fotograferen ons suf en genieten tot op het bot, tot we naar de landingsplek geroepen worden en weer richting de Ortelius moeten. Inderdaad, móeten, want iedereen had graag langer op deze plek aan land gebleven, maar het is niet anders.

Morgen hopen we bij McMurdo aan te komen en richting de Dry Valleys te gaan. Dat zou één van de hoogtepunten van de reis moeten worden, iedereen kijkt er dus erg naar uit….

Vanaf Franklin Island bij Antarctica,
Pieter van der Luit

Vorige blogentry volgende blogentry

Zelf een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel  mooie en bijzondere cruises.

Er zijn ook expeditiecruises zónder sneeuw en ijs:
Bekijk de West Africa Pelagic

 

 Reacties

 1. Sandra zegt:

  Wat leuk dat we jullie reis via deze blogs op de voet kunnen volgen! Ik ben benieuwd naar jullie verdere avonturen en hopelijk zien jullie de Dry Valleys. Groetjes aan Alice, ik ben nu al heel nieuwsgierig naar haar foto’s! Groetjes, Sandra

 2. wilma zegt:

  Interessant om de verslagen van de reis te lezen

  Genieten maar

  Wilma Vergouwe

 3. Anita zegt:

  Wat een genot om via het blog mee te kunnen genieten van jullie reis. En leuk om te lezen dat het fototalent van mijn collega Alice niet onopgemerkt is gebleven! Ik wens jullie nog een mooie voortzetting van deze reis toe. De groeten aan Alice ik kan niet wachten om haar foto’s te zien!

 4. Yvette zegt:

  Leuk om te lezen hoe je het tot nu toe allemaal ervaart Alice, ben benieuwd wat de rest van de reis gaat brengen.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: