2016.06 – De IJsberenspecial op de Ortelius

Geplaatst op: 8 juni 2016

Maandag 6 juni

We besluiten de ochtend te gebruiken om een wandeling te maken naar de camping met de groep van Inezia Tours. Vanmiddag wordt er een excursie aangeboden maar wij willen graag de dag in zijn geheel benutten.

Het gebied ten noorden van het vliegveld is speciaal ingericht voor vogels; hier broeden enkele honderden Noordse Sterns. Elke Kleine Jager die langs durft te komen wordt op de huid gezeten door deze felle agressieve vogels. We zien verder prachtige IJseenden en een hele tamme Kleine Jager die dapper op ons af komt stappen. Hij benadert ons tot op 2 meter. Toch wel indrukwekkend en we doen allemaal een stapje terug. Plotseling zien we een Poolvos scharrelen bij een van de huisjes, vele blije gezichten een gewilde soort voor alle deelnemers. Het vosje nog bijna volledig in winterkleed ziet ons en gaat er als een haas vandoor, stopt af en toe om toch nog even naar ons te kijken om vervolgens te verdwijnen.

We lopen rustig terug naar de Ortelius waar nog steeds druk aan gesleuteld wordt om daar te lunchen om ’s middags naar Adventalen te gaan voor een wandeling van ruim 10 km over de toendra. We zien veel rendieren en prachtige zomerkleed Rosse en Grauwe Franjepoten op één en hetzelfde plasje, fantastisch! De toendra’s krijgen langzaam meer kleur, de eerste bloemen beginnen te bloeien. Interessant is het “wilgenbos” van slechts enkele cm’s hoog waar we in staan. Het schijnt als je de minuscule takjes onder de microscoop legt je daadwerkelijk jaarringen kan tellen. De wilgen kleuren in de herfst ook prachtig geel. De toendra wemelt verder van de baltsende Paarse en Bonte Strandlopers die volop zingen en mooie baltsvluchten laten zien.

Bij de honden kennel aangekomen blijkt dat de Koningseiders hier nu ook zitten. De kleuren spatten eraf. We vervolgen onze weg en gaan in Longyearbyen naar de galerie en doen wat inkopen, lopen naar de boot en beginnen onze benen te voelen. De wederom fantastische maaltijd gaat er goed in en een deel van de groep duikt snel de koffer in om uit rusten.

Vanuit de bar zien we nog een geheel winterkleed poolvos lopen op de kade wat een mooie afsluiting van de dag is. Morgen alweer de laatste dag van een trip die anders loopt dan gepland maar nog steeds prachtig is.

Vanaf de Ortelius, aan de kade in Longyearbyen,

Bart Jan Prak – Inezia Tours

Vorige blogentryvolgende blogentry


Zelf eens een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel mooie en bijzondere cruises.

Beste vogelreisorganisatie

 Comments are closed.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: