2016.04 – de North Atlantic Odyssey

Geplaatst op: 2 juni 2016

Woensdag 1 juni – Orka’s en grienden

De spanning zat er vandaag, 1 juni, van begin af aan in. Eigenlijk al gisteravond toen we uit Fair Isle vertrokken. Dit zou het traject worden waar we walvissen en vooral orka’s zouden kunnen zien. De nacht gleed rustig voorbij. ’s ochtends bij het als elke dag uitstekende ontbijt de voorspellende grappen, ‘ als ik nu orka roep rent iedereen naar buiten en heb ik het buffet voor mij alleen’. De rest van de ochtend blijft rustig, flink wat Noordse stormvogels en enkele Jan van Genten glijden voorbij. Kwart over tien houdt Marijke …., een van de zeezoogdier deskundigen van Ocean Wide, een heel goede uitleg over herkenning van walvissen en dolfijnen. Geen makkie voor een vogelaar. Misschien niet veel soorten maar erg lastig om de soorten op kleine details als rugvin en vorm van de spuitwolk te herkennen.

Niet lang voor de lunch veert iedereen op: orka’s op elf uur voor de boot. En ja, inmiddels niet meer op elf maar op negen uur; recht naast de boot aan bakboord zijn de rugvinnen tussen de golven te zien. De kapitein keert de Plancius zo dat de orka’s steeds beter in beeld komen. Een groep van naar schatting negen dieren. Een kolossale man, of beter gezegd stier, wat kleinere vrouwen en een kalfje. De zwart witte gevaartes laten zich prachtig zien. Menig gast van de Inezia/ Vogelbeschermingstocht naar Spitsbergen komt straks met geweldige foto’s thuis. De dieren vissen fanatiek en daar profiteren weer veel vogels van. Vooral de overal aanwezige Noordse stormvogels, maar ook en dat is toch wel heel erg leuk: stormvogeltjes. Enkele van deze piepkleine vogeltjes, niet groter dan een zwaluw, laten zich als zwarte dansende stipjes tussen de bakbeesten van orka’s zien.

Het wordt rustig. s’ Middags wordt nog een bruinvis gemeld, maar slechts een enkeling ziet ‘m. Na een boeiende lezing over oude kaarten en de vraag heeft Jan May het eiland Jan Mayen eigenlijk wel ontdekt, slaat de onrust weer toe. Grienden recht voor de boot. Ze laten zich eerst slecht zien maar door kundig draaien van de boot komt de groep walvissen dichterbij. De haakvormige rugvin en de stompe koppen laten zich steeds beter zien. Het is echt een grote groep. De deskundigen schatten zo’n dertig dieren. Links en rechts spuiten de dieren hun wolkje zeewater omhoog. Wie op de boeg van het schip staat kan het zelfs horen. Na deze fantastische dag bleef het nog lang onrustig op de Plancius. Wat zal morgen ons brengen?

Namens team Vogelbescherming Nederland, op weg naar Jan Mayen,

Kees de Pater

Vorige blogentry volgende blogentryZelf eens een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel mooie en bijzondere cruises.

 Comments are closed.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: