2016.03 – De IJsberenspecial op de Ortelius

Geplaatst op: 5 juni 2016

Vrijdag 3 juni 

Vandaag varen we de Hindelopenstraat in, de missie voor vandaag wordt het vinden van pakijs. Door de harde noordenwind is het meeste ijs verder naar het zuiden geblazen. We merken overduidelijk dat we in de buurt zijn van een grote kolonie Dikbekzeekoeten, er vliegen er duizenden in grote compacte groepen, wat een machtig gezicht.

Tegen de middag vinden we het pakijs in de buurt van het eiland Wilhemmøya. Wat een plek je kunt hier heel veel ansichtkaarten maken. Het schip wordt vakkundig in het ijs geparkeerd, later blijkt dat dit een noodgreep was omdat de hoofdmotor het begeven heeft. Het duurt dan ook niet lang voordat onze groep een IJsbeer vindt. De vierde in 1,5 dag. Hoeveel gaan dat er wel niet worden vragen we ons af? Een erg nieuwsgierige beer die al snuffelend in de lucht richting het schip loopt, de spanning stijgt zal deze beer de boot benaderen? De beer is nog ver weg en er wordt
snel geluncht. De beer is nog steeds in zicht maar lijkt de interesse in het schip te zijn verloren. We kunnen de ijsbeer ruim 2 uur prachtig bekijken met de telescoop voordat deze uit het zicht verdwijnt. Op het ijs liggen ook meerdere Ringelrobben, die helaas niet zijn opgemerkt door onze IJsbeer. Ze liggen rustig te zonnen en genieten net als wij van het landschap.

In de vroege avond worden er updates gegeven over ons motor probleem, het blijkt dat het erger is dan we hadden gehoopt en langzaam aan wordt duidelijk dat de reis ten einde is. De motor is niet te repareren. We worden in de loop van de volgende dag opgehaald door een sleepboot om ons terug te slepen naar Longyearbyen. Dit moeten we even verwerken, maar de crew doet er alles aan om ons comfort te bieden. Ook zijn er vervelendere plekken te bedenken om vast te liggen.

Vanaf de Ortelius, in het pakijs in het zuiden van de Hindelopenstraat,

Bart Jan Prak – Inezia Tours

 

Vorige blogentry volgende blogentry


Zelf eens een keer een expeditiecruise meemaken?
Kijk op PolarXL voor heel veel mooie en bijzondere cruises.

 

 Comments are closed.

Zoek uw ideale bestemming!

Voorkeur bestemming

Continent:
Land:
Prijsklasse: